Kukaan ei voi kieltää sitä, etteikö Toyota olisi hybridivalmistajana ykkönen maailmassa. Autojen lisäksi myös veneitä valmistava Toyota on nyt yhdistänyt kaksi osaamisaluettaan mielenkiintoisella tavalla.

Uuden veneen nimi on Ponam 28V ja siinä on rinnakkainen hybridijärjestelmä. Voimanlähteessä yhdistetään Land Cruiserin venekäyttöön muutettu 3,0-litrainen nelisylinterinen turbodiesel, joka kehittää 188 kilowattia sähkömoottoriin, jossa on voimaa 35 kilowattia.

Voiman sähkömoottori saa litiumioniakustolta, jonka kapasiteetti on 11 kWh. Näin voidaan liikkua äänettömästi ja paikallisesti päästöttömästi esimerkiksi satamassa.

Toyota on antanut 28-jalkaisen veneen hallinnon koekäyttöön ja niillä on suuri merkitys Tokion satamassa vuonna 2020 pidettävissä olympialaisissa. Lisäksi veneillä tehdään kanavaristeilyjä osana kehitystyötä vuodesta 2018 vuoteen 2021. Mikäli kaikki onnistuu suunnitelmien mukaan, Toyota alkaa valmistaa lähitulevaisuudessa hybridiveneitä samaan tapaan kuin se valmistaa hybridiautoja.

Ajatus sähkömoottorin käytöstä dieselmoottorin rinnalla ei ole veneissä uusi. Mutta tähän saakka suurissa veneissä on ollut sähkömoottori erillisellä potkurilla, josta on ollut apua satamissa laituriin tullessa ja sieltä lähdettäessä. Toyota vie yhdistelmän ajatuksen askeleen pidemmälle yhdistämällä diesel- ja sähkömoottorin toimimaan yhdessä.