toyota_logoToyota Motor Corporation alkoi Toyodana vuonna 1924 ja sen ensimmäiset tuotteet olivat kutomakoneita. Sakichi Toyoda ja hänen poikansa Kiichiro matkustelivat Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin tutustuakseen sarjatuotannon metodeihin ja autojen valmistukseen.

Ensimmäiset G1- ja A1-autot syntyivät vuonna 1935, mutta kaksi vuotta myöhemmin yhtiön nimi muutettiin Toyotaksi ja vasta silloin alkoi sarjatuotanto. Alussa autot myytiin Toyopet-nimellä, mutta englanninkielessä se liittyi liian vahvasti leluihin ja lemmikkeihin, joten tuotemerkiksi vahvistui Toyota. Vahvalla markkinoinnilla ja tehokkaalla tuotannolla Toyota nousi vuonna 2008 maailman suurimmaksi autonvalmistajaksi.

Toyopet Crown syntyi vuonna 1954 ja kymmenen vuotta myöhemmin sen seuraajan myötä alkoi Toyota-tarina Suomessa, kun ensimmäiset 201 autoa saapuivat maahamme. Niitä seurasivat pienemmät Corona ja Corolla, joista jälkimmäinen nousi vuosien mittaan Suomessa myyntitilaston kärkeen ja maailman eniten valmistetuksi automalliksi. Nykyisin Coronan paikan on ottanut Avensis ja Corollan sijalla on Auris, minkä lisäksi niillä on pikkuveli Yaris.

Vuonna 1997 esiteltiin Prius, joka oli yhtä aikaa Honda Insightin kanssa maailman ensimmäinen hybridiauto. Toyotan suunnitelmaa epäiltiin ja hybridiautojen valmistus tuotti vuosien ajan tappiota. Mutta nykyisin Toyota on hybrideissä maailman markkinajohtaja, sillä niitä on valmistettu yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Seuraavana ympäristön huomioon ottavassa sarjassa on Mirai, joka on maailman ensimmäinen vapaasti myytävä polttokennoauto.

Lue myös:

Näytä kaikki Toyota-aiheiset artikkelit

Katso myös autohinnastosta eri mallien myyntihinnat.