Tutkijat ovat löytäneet selityksen harvinaisen suurelle tsunamille, joka runteli Yhdysvalloissa Alaskassa olevaa vuonoa vuonna 2015, kirjoittaa Washington Post.

Yksi viimeksi kuluneen vuosisadan isoimmista tsunameista tapahtui lokakuussa 2015 Alaskassa Taan Fiordin vuonossa: tsunami synnytti aallon, joka nousi rannikolle jopa 182 metrin korkeuteen, kansainvälinen tutkijajoukko sanoi torstaina.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on neljänneksi suurin tsunami, mitä on mitattu missään sataan vuoteen.

Selitys tsunamille on se, että veteen putosi maanvyörymän vuoksi 163 miljoonaa tonnia kiveä, tutkijat kertovat. He varoittavat, että tällaisia tsunameja saattaa syntyä tulevaisuudessa entistä useammin ilmastonmuutoksen vuoksi.

”Tällaisia maanvyörymiä tapahtuu todennäköisesti lisää, kun vuoristojen jäätiköt kutistuvat ja ikirouta perääntyy”, tutkijat kirjoittavat Nature Scientific Reports -lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa.

Vielä 40 vuotta sitten koko Taan Fiord -vuonoa ei ollut edes olemassa, vaan se oli jään täyttämä laakso. Tyndallin jäätikkö perääntyi kuitenkin 16 kilometrillä vuosien 1961 ja 1991 välillä ja oheni yli 300 metrillä, mikä synnytti laaksoon ison vuonon.

Kun laakso oli ollut jäätyneenä, jäämassa oli tukenut vuorten seinämiä. Jään sulaessa tuo tuki oli tietenkin poistunut, mikä mahdollisti suurten maanvyörymien syntymisen, tutkijat sanovat.

Massiivinen maanvyörymä osui veteen jäätikön edessä. Vuonon U-mainen muoto johti siihen, että maanvyörymä synnytti 96,5 kilometrin nopeudella etenevän aallon.

”Kuvittele, että pudotat kylpyammeeseesi keilapallon”, sanoo tutkimukseen osallistunut Dan Shugar.

”Vesi voi mennä kylpyammeen joka reunalle. Mutta kun se osuu reunalle, se ei voi enää jatkaa matkaansa. Se voi jatkaa matkaansa vain ylöspäin.”

Tutkijat löysivät alueelta muun muassa tuhoutunutta kasvillisuutta, kiviröykkiöitä ja jopa kiviä puiden latvoista.

Samanlaisia vielä isompiakin tsunameja on tapahtunut lähialueilla.

”Suurin koskaan mitattu tsunami oli itse asiassa saman alaskalaistien varrella Lituyan lahdella, ja se oli huomattavan samanlainen tapaus: maanvyörymä tuli alas, osui jäätikön edustalle vuonon veteen”, Shugar sanoo.

Kuva: Nature Scientific Reports

Tuota vuoden 1958 tsunamia edelsi myös maanjäristys. Silloin syntynyt aalto nousi 523 metrin korkeuteen.

Vuoden 2015 tsunami ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Shugar sanoo kuitenkin olevansa huolissaan siitä, mitä tapahtuu, jos vastaavan tsunamin sattuessa alueella olisi esimerkiksi laivoja.

Yhdysvaltalaisen Williams Collegen tutkija Ronadh Cox, joka ei ollut mukana tutkimuksessa, kutsuu Washington Postissa tutkijoiden analyysiä paitsi ”uskottavaksi myös hyytäväksi”, koska ne näyttää vahvistavan käsityksiä jäätiköiden vetäytymiseen liittyvistä riskeistä.