Me kaikki olemme riippuvaisia tietokoneista. Ei välttämättä siksi, että meille olisi kehittynyt niihin nautinnollinen suhde emmekä haluaisi elää ilman niitä. Yhä harvempia asioita vain pystyy enää hoitamaan ilman.

Huonoja esimerkkejä on paljon: matkalaskut, terveydenhuollon sadat yhteensopimattomat ja kököt sovellukset, useimmat viranomaislomakkeet, loputtomat ”salasana ei kelpaa” -ilmoitukset, kaatuilevat ohjelmat, lipunmyyntiautomaatit…

Nordealta tuli jonkin mahtavan uudistuksen yhteydessä pahvisen tunnuslukulistan tilalle tikkuaskin kokoinen lättänä numeronäyttö, jolla pääsisi nettipankkiin. Eräänlainen varajärjestelmä. Kun se simahti heti, pankki ilmoitti, että uuden tilaaminen maksaa kympin. Jätin väliin. Käytän kännykkäsovellusta, ja onneksi se on useimmiten toiminut.

Meillä on radio, josta pitäisi kuulua netin kautta noin 200 000 digikanavaa ympäri maailmaa. Se on ilmeisesti savolaisen suunnittelema: suattaapi kuulua, suattaapi olla kuulumatta.

Tv-palvelun tai langattoman printterin asentaminen on helppoa – periaatteessa. Bluetooth-laitteiden välinen kommunikointi on sujuvaa – jos ne suostuvat toimimaan. Usein eivät.

Lomakelabyrinttien ja toimimattomien, sekavien nettisivujen tilalle tai rinnalle tulee nykyään yhä useammin joko puhelin- tai chat-palvelu, jossa sentään pääsee keskustelemaan aidon ihmisen – tai aidon robotin – kanssa. Ilmeisesti monilla tahoilla on havaittu, että vihaiset asiakkaat eivät ole valttikortti.

Kyse on myös mahdollisuuksien tasa-arvosta, kun Suomessa sadat tuhannet ihmiset, varsinkaan ikääntyneet, eivät pärjää tekniikan kanssa alkuunkaan. Jo hiiren käyttö voi olla kömpelöillä käsillä mahdotonta. Läheskään kaikilla huonosilmäisillä ja -kätisillä ei ole perhettä tai muuta apua.

Riippuvuuden synty vaatii yleensä omaa aktiivisuutta ja huonoja valintoja, joiden seurauksia ei ennalta ole osannut ajatella. Tietotekniikan kanssa on toisin: meille on vain ilmoitettu, että nyt tämä ja tämä asia hoidetaan sähköisesti, pulinat pois.

Nikotiinistakin pääsee helpommin eroon kuin tietotekniikasta.

Myönnän: toimiviakin sovelluksia, ohjelmia ja nettisivustoja on paljon. Yksi parhaista on lentojen ja majoitusten varaaminen.

Tietotekniikka on epäluotettavaa ja vaikeaselkoista, se yllättää usein ikävästi, joskus iloisesti.

Ei tietokoneita tarvitse ”kehittää ihmisen kaltaisiksi”. Ne ovat sitä jo.