Kolaritilanteessa ilman turvavyötä takapenkillä istuva on edessä matkaaville kuin tappava ohjus.

Nuoret menehtyvät tieliikenteessä hyvin usein ns. suistumisonnettomuuksissa, missä auto syystä tai toisesta ajautuu ulos tieltä. Autoliitto testasi sisarjärjestöjensä kanssa, millaista jälkeä syntyy tällaisessa törmäyksessä. Törmäyskokeessa oli vuosimallin 2009 Fiat Panda (kolme tähteä), joka ”suistuu” keula edellä 70 km/h nopeudella päin pylvästä.

Kuljettajana on kevytrakenteinen nainen, jonka takana istuu kookas mieshenkilö ilman turvavyötä. Törmäyksessä turvavyötön matkustaja sinkoutuu eteenpäin työntäen kuljettajan päin ohjauspyörää sellaisella voimalla, että kuljettajan turvatyyny repeää. Törmäyksen aikana matkustajan ja kuljettajan päät osuvat yhteen ja todellisessa tilanteessa molemmat todennäköisesti kuolisivat.

Törmäys on niin raju, että etumatkustajan pää osuu turvavyöstä huolimatta kojelautaan. Turvatyyny vaimentaa iskua niin paljon että etumatkustaja selviäisi onnettomuudesta melko vähäisin vammoin. Turvavyötä käyttävä takamatkustaja altistuu pää- ja niskavammoille, koska testiauton takavöissä ei ole sen enempää esikiristintä kuin voimanrajoitinta. Hän pysyy kuitenkin turvavyön ansiosta paikallaan, eikä vaaranna edessä istuvaa.