Pitäisikö ihmisten perustaa ”tuomiopäivän holvi” vatsamikrobien pelastamiseksi?

Ihmisen mikrobisto toimittaa elintärkeitä tehtäviä kuten ruuansulatusta ja vastustuskykyä. Tutkijat uskovat, että mikrobisto on huomattavasti jo köyhtynyt. Ratkaisuksi tutkijat esittävät kansainvälisesti koottavaa mikrobistoholvia, jonne koottaisiin mahdollisimman laaja kirjo vielä jäljellä olevaa ihmisen mikrobistoa.

Tutkijaryhmä on esittänyt mikrobistoholvin perutamista Science-lehden artikkelissa. Aiheesta uutisoivat Bloomberg ja The Guardian.

Mikrobiston köyhtymisen seurauksina tutkijat pitävät monien sairauksien kuten liikalihavuuden, astman, diabeteksen, ruoka-aineallergioiden ja autismin huomattavaa yleistymistä.

”Mikrobiston lajirunsaus on köyhtynyt dramaattisesti viimeksi kuluneiden 50–70 vuoden aikana. Ne vähenevät jokaisen sukupolven myötä. Emme voi odottaa enää 70 vuotta”, sanoo ehdotuksen ensimmäinen kirjoittaja Maria Gloria Dominguez-Bello. Hän on biokemian ja mikrobiologian professori Rutgersin yliopistosta New Jerseystä.

Tutkijoiden mukaan mikrobisto on köyhtynyt muun muassa antibioottien, veden klooripuhdistuksen, antiseptisten aineiden ja lisääntyneiden keisarileikkausten takia. Alatiesynnytyksessä lapsi saa vahvemman bakteeriston kuin keisarinleikkauksessa.

Tutkimusten mukaan alkukantaisissa ja eristyneissä yhteisöissä näyttää olevan tallella runsaslukuisempi kirjo hyviä suolistobakteereita. Esimerkiksi Amazonasin alkuperäisväestöllä, jotka tiettävästi eivät ole saaneet antibiootteja, on kaksinkertaisesti hyviä suolistobakteereja verrattuna terveisiin yhdysvaltalaisiin. Näin kertoi Science-lehdessä vuonna 2015 julkaistu raportti.

Tutkijat ehdottavat nyt koottaviksi jäljellä olevan mikrobistokirjon kansainväliseen säilöön jonnekin puolueettomaan maahan. Holvista voisivat jäsenmaat pyytää hyödynnettäviksi mikrobeja esimerkiksi sotatilanteessa tai sairausepidemiassa.

Idean taustalla on Norjan Huippuvuorilla sijaitseva ”tuomiopäivän holvi” eli biopankki, jonne on säilötty maailman laajin kokoelma kokoelma viljelykasvin siemeniä.