Tanskalaistutkijat ovat löytäneet vanhastaan tunnetuille lääkkeille yli 30 000 uutta mahdollista käyttökohdetta. Toisin sanoen johonkin tarkoitukseen tehty lääke saattaa auttaa myös aivan toiseen sairauteen.

Useimmat uusista mahdollisista käytöistä liittyvät johonkin samantyyppiseen vaivaan, siis esimerkiksi yhdenlainen syöpälääke saattaa sopia myös jonkin toisen syövän hoitoon. Mutta joissain tapauksissa tutkijoiden kehittämä tietokoneohjelma ennustaa lääkkeelle aivan uudenlaisen sovelluksen.

Niinpä ohjelma esimerkiksi ennustaa, että eräs tietty skitsofrenian hoitoon käytetty valmiste mahdollisesti tepsii myös tuberkuloosiin, ja eräs tulehduslääke saattaa helpottaa myös Parkinsonin taudin oireita.

Tutkijat tekivät löydöt käyttämällä uutta tietokoneohjelmaa, joka vertaa lääkkeiden tunnettuja sovelluksia ja sairauksien taustalla olevia kemiallisia mekanismeja. Esimerkiksi edellä mainittu skitsofrenialääke vaikuttaa aivojen välittäjäaineeseen dopamiiniin. Jos jonkin toisen taudin taustalla on jokin kemiallinen polku, jossa dopamiinilla on rooli, lääke luultavasti vaikuttaa myös siihen.

Lääkkeen todellinen vaikutus toiseen tautiin ilmenee tietenkin vasta, kun sitä kokeillaan käytännössä. Se onkin helppoa, kun kyse on lääkkeestä, joka on alkuperäistä käyttöään varten käynyt läpi kaikki ne testit, joissa on todettu sen vaarattomuus ihmisille ja joita tarvitaan uuden lääkkeen tuomiseen markkinoille.

Uusien käyttöjen etsiminen vanhoille lääkkeille parhaassa tapauksessa nopeuttaa lääkkeen käyttöönottoa, ja samalla vältytään uuden lääkkeen kehittämisen kustannuksilta. Käyttökokemuksia seurataan normaaliin tapaan: jos potilaalle näyttää aiheutuvan haittavaikutuksia, lääkkeen käyttö arvioidaan nopeasti uudelleen ja tarvittaessa lopetetaan.

Odensessa sijaitsevan Etelä-Tanskan yliopiston tutkimushankkeesta kertoi Drug Discovery Today, ja siitä raportoi myös Science Daily.