Kuuntelevatko kännykkämme meitä salaa? Varsin monilla ihmisillä on hämmentäviä kokemuksia siitä, että he ovat sanoneet keskustelussa jonkin tietyn fraasin – ja pian sen jälkeen esimerkiksi Facebookissa tai muualla tulee vastaan mainos juuri siitä asiasta.

Ainakin Facebook on toistuvasti kiistänyt, että sen sovellus salakuuntelisi ihmisiä kännykän kautta. Nyt yhdysvaltalaisen Northeastern Universityn tutkijat ovat yrittäneet selvittää perusteellisesti, pitääkö tämä luulo paikkansa. Tutkimuksesta kertoo Gizmodo.

Yliopiston tutkijat analysoivat yli 17 000 Android-sovellusta. Tutkimuksessa oli mukana useita tuhansia sovelluksia, jotka ovat Facebookin tekemiä tai jotka lähettävät tietoja Facebookille. Tutkijat yrittivät selvittää, käyttävätkö mitkään sovellukset salaa kännykän mikrofonia ja lähettävät tietoja eteenpäin.

Pettymyksenä salaliittoteoreetikoille tutkijat eivät löytäneet merkkejä kännykkäsovellusten harjoittamasta salakuuntelusta.

Tutkijat löysivät kuitenkin jotain vähintään yhtä hämmentävää. Jotkut sovellukset ottivat käyttäjän tietämättä kuvankaappauksia ja videoita kännykän näytöstä ja lähettivät näitä tietoja eteenpäin.

Esimerkiksi pikaruokasovellus GoPuff lähetti kuvankaappauksia ja videota näytöstä analytiikkayhtiö AppSeelle, ilman että tästä kerrottiin käyttäjille. AppSee on sittemmin lisännyt tiedon tästä käyttäjäehtoihinsa.

Käyttäjä ei pysty välttämättä mitenkään näkemään, että sovellus tekee tällaisia temppuja käyttäjälle.

Tutkimuksesta kerrotaan lisää tietoja  Privacy Enhancing Technology Symposium Conferencessa Espanjassa ensi kuussa.

Tutkijat korostavat, että he eivät varmasti voi sanoa sitäkään, etteivätkö kännykät myös kuuntelisi salaa käyttäjiä. Sitä ei kuitenkaan ainakaan tällä tutkimusmetodilla paljastunut.

Usein aavemaisen täsmällisesti silmien eteen ilmestyvät mainokset saattavat mennä sattuman piikkiin. Jos esimerkiksi ennen kesälomakautta huokaisee, että olisi kiva mennä matkalle, ei pidä yllättyä, jos silmien eteen tulee mainoksia äkkilähdöistä. Se voi johtua ihan vain vuodenajasta.