Tutkijat yhdysvaltalaisen MIT:n Media Labissa ovat kehittäneet kuulokkeet, joiden kautta voi kuulla oman sisäisen puheen. Lisäksi se vastaa käyttäjän äänettömästi esittämiin kysymyksiin.

AlterEgoksi nimetyt kuulokseet toimivat iholle kiinnitettyjen elektrodien välityksellä. Sen kehittämisen lähtökohtana oli tutkimusryhmää johtaneen Arnav Kapurin mukaan tietokonealusta, joka sulattaisi ihmisen ja koneen vuorovaikutusta.

Lisäksi kehittäjät hakivat ratkaisua, miten laite voisi tuntua oman tietojenkäsittelymme jatkeelta. Tulosta kuulokkeiden kehittäjät kuvailevat ”älykkyyden laajentimeksi” (IA, ”intelligence-augmentation”).

Laite esiteltiin viime viikon lopussa Tokiossa, Association for Computing Machinery Intelligent User Interface -konferenssissa.

Keksijöillä oli tavoitteena luoda laite, joka on ulkopuolelle äänetön. Yhtenä innoittajana oli keksiä laite, joka sosiaalisissa tilanteissa häiritsisi vähemmän kuin matkapuhelimen räplääminen.

Lopullisena tavoitteena on Google Assistantin, Amazon Alexan tai Apple Sirin tapainen apulainen, joka kuitenkin toimisi huomaamattomammin.

Muovikuuloke kiinnittyy leukaan ja korvan taakse. Neljä ihossa kiinni olevaa elektrodia poimii hienovaraisia hermolihasten signaaleja, jotka reagoivat ihmisen sisäiseen puheeseen. Kun ihminen sanoo ääneti sanoja, laitteen tekoäly osaa yhdistää tietyt signaalit tiettyihin sanoihin ja välittää ne tietokoneelle.

Tietokone voi tämän jälkeen vastata laitteen välityksellä hyödyntämällä luun johtumista hyödyntävää kovaäänistä. Näin käyttäjä kuulee vastaukset ilman kuuloketta korvan sisällä.

Uutisen mukaan AlterEgo pystyi keskimäärin 92-prosenttiseen sanatarkkuuteen. Testiryhmä oli kymmenen henkilöä, jotka sovittivat laitetta vartin.

Työryhmä parantaa tällä hetkellä laitetta niin, että se tunnistaisi enemmän sanoja. Sitä voidaan jo käyttää ohjaamaan yksinkertaisia toimintoja kuten Roku-striimaustekniikkaa, tunnistamaan numeroita sekä pelaamaan shakkia.