Tutkijat ovat kehittäneet vahingossa PET-muovia hajottavan entsyymin. Portsmouthin yliopiston keksintö perustuu japanilaiselta kaatopaikalta vuonna 2016 löytyneeseen bakteeriin, joka luontaisesti hajottaa muovia.

Tutkimuksesta on tulossa artikkeli julkaistavaksi tieteellisessä lehdessä Proceedings of the National Academy of SciencesAiheesta uutisoi Guardian.

Tutkijat ovat saaneet selville, millainen tarkka rakenne on entsyymillä, joka kaatopaikalta löytyneeltä bakteerilla vaikuttaa hajottamisprosessiin.

Tutkijat hyödynsivät hiukkaskiihdytintä Diamond Light Source –tutkimuslaitoksessa Oxfordin lähellä. Sillä saadaan aikaan tehokas röntgensädekimppu, joka on 10 miljardia kertaa Aurinkoa kirkaampi. Menetelmällä voidaan saada esille yksittäisiä atomeja.

Entsyymin rakenne muistutti monien bakteerien kehittämää entsyymiä, jolla ne hajottavat kutiinia. Se on seos, josta muodostuu kasvien pintakelmu.

Kun tutkijat manipuloivat entsyymiä tutkiakseen yhteyttä sen ja kaatopaikkabakteerin välillä, he tulivat vahingossa parantaneeksi entsyymin kykyä hajottaa PET-muovia 20 prosenttia. Tutkijoiden mukaan keskeistä ei ole parantunut kyky vaan se, että entsyymi ei ole vielä täysin ole säädetty parhaaksi mahdolliseksi.

Tutkijaryhmää johtaneen professori John McGeehanin mukaan keksintö antaa näkymän, että teknologiaa hyödyntämällä voidaan vielä kehittää supernopea PET-muovinsyöjäentsyymi.

PET-muovi on kovaa muovia, jota käytetään muun muassa juomapullojen valmistukseen. Maailmassa myydään noin miljoona juomapulloa joka minuutti. Niistä ainoastaan 14 prosenttia päätyy kierrätykseen. Pulloja päätyy paljon valtameriin.

”Se on uskomattoman kestävä. Se on yksi materiaaleista, joka on tehty hieman liian hyväksi”, sanoo professori John McGeehan Portsmouthin yliopistosta Iso-Britanniasta.

Aiempi tutkimus on osoittanut, että jotkut sienet voivat hajottaa PET-muovia. Niiden hajotuskyky voisi olla noin 20 prosenttia maailman muovituotannosta. Bakteerit ovat kuitenkin helpommin hallittavissa teollisessa käytössä.