Hammaslääketieteen tutkijat ovat kehittäneet tuotteen, joka voi paikata pieniä vaurioita hammaskiilteessä. Tutkijoiden kehittämä tuote korjaa hammaskiillettä. Keksintö on tehty Washingtonin yliopistossa.

Tutkimusryhmä on saanut artikkelin tieteelliseen julkaisuun ACS Biomaterials Science & Engineering. Tutkimuksesta uutisoi Science Alert.

Hammaskiilteen synnyttää ameloblastiksi kutsuttu solutyyppi. Kun hammas suussa on kasvanut täyteen mittaanasa, ihmisen ameloblastivarasto on hyödynnetty.

Tutkijat kiinnostuivat proteiineista, joita ameloblastit tuottavat. Amelogeniini-proteiineilla on merkittävä rooli kiilteen syntymisessä.

Keksintö perustuu peptideihin, jotka ovat lyhytketjuisia aminohappoja. Tutkijat perustivat kokeensa peptideihin, jotka perustuvat amelogeniini-proteiiniin. Peptiini on uudessa tuotteessa aktiivinen ainesosa.

Kun tutkijat laittoivat ainetta laboratorio-oloissa keinotekoisesti tehtyyn reikään hampaassa, tuote sai aikaan hammaskiilteen korjautumista.

Kokeita on jatkettava sen selvittämiseksi, toimiiko aine myös elävän ihmisen suussa samoin kuin laboratoriossa.

Tutkijoiden haaveena on, että tuote voisi tulevaisuudessa olla osa päivittäistä hammashuoltoa ja paikata matalia reikiä hampaissa.