Jotkut haikailevat, että ihminen asettuisi jossain vaiheessa Aurinkokunnan ulkopuolisille eksoplaneetoille. Sen mietinnän lisäksi, miten sinne päästään, olisi tarpeen laskea, miten siellä ollaan.

Nyt ryhmä Zagrebin yliopiston fyysikkoja Kroatiassa on laskenut, millaista painovoimaa ihmiskroppa kestää. Artikkeli on parhaillaan vertaisarvioinnissa The Physics Teacher -lehteä varten. Sen voi lukea arxiv.org-sivustolta.

Aiheesta uutisoi Science Alert.

Tutkijat ovat päätyneet arvioon, että jos ihminen harjoittaisi kehoaan ankaralla treenillä, hän voisi kävellä eksoplaneetoilla, joissa painovoima on korkeintaan 3–4 g. Eli painovoima ei voisi olla enempää kuin neljä kertaa suurempi kuin Maassa.

Tutkijat päätyivät tähän tulokseen tutkimalla, mikä on ääriraja, ennen kuin ihmisen luut pirstaloituvat. Lisäksi he laskivat, milloin lihakset eivät pysty nostamaan ruumista ylös maasta.

Näiden lisäksi tutkijat tarkastelivat heiluriliikettä, joka tapahtuu jaloissa kävellessämme. He kehittivät uuden mallin, jolla he tutkivat kävelyn energiankulutusta. Tähän tutkijat mallinsivat kävelyliikkeen, joka toimii kuten ylösalainen heiluri.

Näillä kahdella lähestymistavalla tutkijat päätyivät siihen, että ihminen pystyisi normaalisti kävelemään korkeintaan olosuhteissa, joissa painovoima on nelinkertainen Maahan verrattuna. Tämä edellyttäisi kuitenkin huomattavia lihaskuntotreenejä ennen reissua.