Olemme vasta toipumassa taannoisesta uutisesta höyhenpeitteisestä dinosauruksesta, josta alla on taiteilijan näkemys.

Nyt Nature-julkaisussa on ilmestynyt tutkimus, joka kertoo ehkä kaikkein kummallisimman näköisestä dinosauruksesta. Mongoliassa 75 miljoonaa vuotta eläneellä dinosauruksella näyttää olevan tutkimuksen mukaan ankan pää dinosauruksen vartalossa.

Alla on taiteilijan näkemys otuksesta.

Dinosauruksen nimi on Halszkaraptor escuilliei. Tutkimuksen mukaan se käveli kuin ankka, näytti ankalta, liikkui myös vedessä kuin ankka – mutta se kuului silti hirmuliskoihin.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on ainoa tunnettu teropodi-dinosaurus, joka on viihtynyt myös vedessä. Dinosaurukset ovat yleensä olleet maaeläimiä nykytiedon mukaan.

Tutkijat ovat tehneet päätelmänsä poikkeuksellisen hyvin säilyneen Halszkaraptorin fossiilin pohjalta. Fossiililöytö oli niin erikoinen, että sen aitouden varmistamiseen jouduttiin näkemään erityisen paljon vaivaa, kertoo The New York Times.

Koska fossiilinäyte oli kivessä ja ainoa laatuaan, tutkijat analysoivat sitä Ranskassa European Synchotron Radiation Facilityssä eli yhteiseurooppalaisessa synkrotronisäteilytutkimuslaitoksessa, missä sitä kuvattiin ja siitä rekonstruoitiin kolmiulotteinen versio ilman että siihen tarvitsi edes koskea.

Kooltaan Halszkaraptor on hyvin pieni, ehkä nykyisin sorsan kokoinen. Sillä on kuitenkin monia hirmuliskojen piirteitä, kuten terävät kynnet, pitkä, vahva häntä ja virtaviivainen muoto.

Sen piirteet viittaavat siihen, että se vietti paljon aikaa vedessä pyydystäen kalaa, tutkijat kertovat.

Marylandin yliopiston professori Thomas Richard Holtz, joka ei ollut tekemässä tutkimuksessa, sanoo The New York Timesissä ajatelleensa aluksi, että fossiili ei ole aito. Synkrotronitutkimus kuitenkin vakuutti hänet sen aitoudesta.

”Olemme tottuneet ajattelemaan, että petolinnut ovat velociraptoreita, jotka näyttävät veitsijalkaisilta murhaajalinnuilta”, Holtz sanoo. ”Nyt tiedämme, että on ollut olemassa myös hanhea vastaavia dinosauruksia, jotka eivät ole lintuja.”