Australian kansallisen yliopiston tähtitieteilijät ovat löytäneet mustan aukon, joka kasvaa nopeammin kuin mikään muu maailmankaikkeudessa tunnettu musta aukko.

Tutkijat kuvaavat tiedotteessa löytämäänsä mustaa aukkoa ”hirviöksi”, joka imee kahden päivän välein Aurinkoamme vastaavan määrän massaa.

Tutkijoiden havaitsema supermassiivinen musta aukko on ollut massaltaan arviolta 20 miljardin Auringon kokoinen, ja se on kasvanut prosentin miljoonan vuoden välein.

”Tämä musta aukko kasvaa niin nopeasti, että se loistaa tuhat kertaa kirkkaammin kuin kokonainen galaksi johtuen kaikesta kaasusta, jota se imee päivittäin ja joka aiheuttaa paljon kitkaa ja lämpöä”, sanoo tiedotteessa Christian Wolf Australian kansallisesta yliopistosta.

”Jos tämä hirviö olisi meidän Linnunratamme keskipisteessä, se näkyisi 10 kertaa kirkkaampana kuin täysikuu. Se näkyisi uskomattoman kirkkaana nuppineulan pään  kokoisena tähtenä, joka melkein peittäisi alleen kaikki taivaan tähdet.”

Itse musta aukko siis ei loistaisi, koska mustasta aukosta ei pääse karkuun valoa. Mustan aukon ympärillä oleva kaasu sen sijaan loistaisi.

Wolfin mukaan tästä supermassiivisesta mustasta aukosta eli kvasaarista säteilevä energia on enimmäkseen ultraviolettivalo, mutta siitä lähtee myös röntgensäteitä. Niitä lähtee siitä niin paljon, että jos musta aukko olisi omassa Linnunradassamme, elämä maapallolla olisi mahdotonta.

Yliopiston käytössä oleva SkyMapper-teleskooppi havaitsi mustasta aukosta lähtevän valon aallonpituudella, joka on lähellä infrapunavaloa. Tämä johtuu punasiirtymästä, jota valolle on tapahtunut sen matkatessa miljardien valovuosien matkan kohti Maata.

”Kun maailmankaikkeus laajenee, avaruus laajenee, ja se venyttää valoaaltoja ja saa niiden värin muuttumaan”, sanoo Wolf.

Wolf kertoo, että tällaiset nopeasti kasvavat mustat aukot ovat hyvin harvinaisia. Mustan aukon löytymistä edesauttoi Euroopan avaruusjärjestön Gaia-satelliitti, joka on kartoittanut tähtiä. Gaian mittaukset ovat vahvistaneet, että löydetty objekti on paikallaan, mikä tarkoittaa sen olevan kaukana ja todennäköisesti hyvin suuri kvasaari.

”Me emme tiedä, kuinka tämä kasvoi niin suureksi niin nopeasti maailmankaikkeuden alkuaikoina.”

Löydöstä kertova tutkimus julkaistaan Publications of the Astronomical Society of Australia –lehdessä.