Arkeologit ovat löytäneet varhaisimman ihmisen tekemän piirrustuksen Etelä-Afrikassa sijaitsevasta luolasta. Havainto venyttää ihmisten piirrustustaidon historiaa 30 000 vuodella.

Tuhansia muinaisia kivityökaluja analysoidessaan Witwatersrandin yliopiston arkeologi Luca Pollarolo havaitsi eräässä iskoksessa mielenkiintoisen viivoista koostuvan kuvion.

Kävi nopeasti selväksi, että kuvio oli raapustettu sileään piipitoiseen kiveen tarkoituksella. Tutkijat eivät osanneet odottaa tällaista, sillä Blombosin luolasta löydetyt työkalut ovat noin 100 000–70 000 vuotta vanhoja.

Äkillisesti päättyvät viivat viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että kuvio on osa suurempaa kokonaisuutta. (D’Errico/Henshilwood/Nature)

Tutkijoiden seuraavat kysymykset olivat, milloin, miten ja millä piirrustus oli tehty.

Lukuisat kokeet eri välineillä ja tekniikoilla paljastivat taiteilijan työkaluksi ”okranvärisen liidun, jonka kärki oli 1–3 millimetriä paksu”. Tutkijoiden analyysin mukaan taideteos valmistui 73 000 vuotta sitten.

”Ennen tätä löytöä paleoliittisen kauden arkeologit ovat olleet vakuuttuneita siitä, että yksiselitteiset symbolit ilmestyivät ensimmäisen kerran vasta Homo sapiensin saavuttua Eurooppaan noin 40 000 vuotta sitten”, Witwatersrandin yliopiston professori Christopher Henshilwood kertoo.

”Viimeaikaiset Afrikasta, Aasiasta ja Euroopasta tehdyt löydöt tukevat käsitystä siitä, että piirroksia ja symboleita alettiin käyttää todellisuudessa huomattavasti aiemmin.”

Tutkijat raportoivat löytäneensä luolasta myös muita symbolistiseen ajatteluun viittaavia esineitä ja kaiverruksia.

”Tämä osoittaa Etelä-Afrikassa eläneiden varhaisten Homo sapiensien käyttäneen erilaisia tekniikoita eri alustoilla. Havainto tukee hypoteesia, että merkeillä on symbolinen tarkoitus.”

Tutkimus julkaistaan Nature-tiedejulkaisussa. Aiheesta lisää tutkimustiedotteissa [1], [2].