Hämähäkit ovat monien mielestä jossain määrin vastenmielisiä otuksia. Nyt tutkijat ovat kuitenkin löytäneet hämähäkkilajin, josta ei oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella.

Science-lehti kirjoittaa, että tutkijat ovat löytäneet Afrikan edustalla olevalta Madagaskarin saarelta peräti 18 uutta hämähäkkilajia, joilla on pelikaanin nokkaa muistuttava suu.

Yksi löydetyistä uusista pelikaanihämähäkeistä. Kuva: ZooKeys

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tällaisia pelikaanihämähäkkejä on löydetty. Ensimmäisen kerran eläviä pelikaanihämähäkkejä löydettiin Madagaskarilta jo vuonna 1881. Aiemmin lajista oli löydetty vain fossiilinäytteitä, ja sen luultiin kuolleen sukupuuttoon.

Tähän asti on tiedetty 19 tällaisen hämähäkkilajin olemassaolosta. Nyt uusien löytöjen jälkeen tunnettujen lajien määrä on lähes tuplaantunut, kun tutkijat ovat löytäneet saarelta 18 uutta hämähäkkilajia.

Tutkijat kertovat löydöistään ZooKeys-julkaisussa. Alla tutkijoiden kuvia uusista lajeista.

Tutkijat tekivät löytönsä tutkimassa satoja pelikaanihämähäkkejä mikroskoopin alla. Vaikka kaikilla oli pelikaanityyliset nokat, yksilöiden välillä oli suuria eroja niiden rakenteessa. Tämä viittasi siihen, että kyseessä oli eri lajien edustajia.

Hämähäkkipelikaanit käyttävät erikoisia nokkiaan toisten hämähäkkien pyydystämiseen. Muita hämähäkkipelikaaneja on havaittu myös Etelä-Afrikassa ja Australiassa, mutta nyt löydettyjä uusia lajeja on vain Madagaskarilla.

Hämähäkeistä on lisää tietoa alla olevalla videolla.