Aberdeenin yliopiston tutkijat ovat läytäneet uuden kuvantamistekniikan avulla upean ”Tolkienmaisen” maiseman syvällä meren pohjalla lähellä eteläisen Australian rannikkoa.

Tiedotteessa tutkijat sanovat, että piilotettu vulkaaninen maisema tuo mieleen J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjojen pahan Mordorin valtakunnan.

Uusissa kuvissa paljastuu maisema, jota ihmissilmät eivät ole koskaan aiemmin nähneet, tutkijat sanovat.

Tutkijaryhmä käytti uutta kolmiulotteista heijastusdataa maiseman kartoittamiseen. Tieto on hankittu alunperin öljynetsintäprojektien yhteydessä. Maisema on haudattuna syvälle merenpohjassa olevan sedimentin eli maa-aineksen alle.

Tutkijat löysivät 26 muinaista, hautautunutta laavavirtausta, joiden pituus on jopa 34 kilometriä ja leveys 15 kilometriä. Lisäksi merenpohjasta löytyi jopa 625 metrin korkuisia tulivuoria. Ne ovat syntyneet merenalaisissa purkauksissa noin 35 miljoonaa vuotta sitten.

Tutkimus on julkaistu American Geophysical Union Journal -lehdessä.

Merenpohjassa olevat tulivuoret ovat syntyneet 35 miljoonaa vuotta sitten.

Mordorin Tuomiovuori Taru sormusten herrasta -elokuvassa. Kuva: New Line Cinema

”Käyttämällä tätä tekniikkaa olemme saaneet ainutlaatuisen näkymän maisemaan, joka on ollut piilossa miljoonien vuosien ajan”, sanoo Aberdeenin yliopiston tutkija Nick Schofield.

Hänen mukaansa käytetty teknologia on samanlaista kuin millä vauvoista otetaan ultraäänikuvia kohdussa – mutta tässä tapauksessa kuvia on otettu maankuoresta.

”Olemme onnistuneet kartoittamaan nämä muinaiset laavavirtaukset ennennäkemättömän yksityiskohtaisesti ja paljastaneet upean vulkaanisen maiseman, joka tuo mieleen Taru sormusten herrasta -kirjan kuvaukset.”