Tässä on tavallista erikoisempi muinainen eläin: yli 200 miljoonaa vuotta sitten elänyt matelija, joka on kehittänyt itselleen samanlaisen pään kuin linnuilla kauan ennen kuin lintuja oli edes olemassa.

Uudesta eläinlajilöydöstä kerrotaan The Royal Society Open Science -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa. Löydöstä kertoo Gizmodo-sivusto.

Kyseessä on tieteelle aiemmin tuntematon uusi eläinlaji Avicranium renestoi, jonka jäänteitä on löydetty New Mexicon osavaltiosta Yhdysvalloissa.

Eläin kuuluu triaskauden matelijoihin, jotka tunnetaan drepanosauruksina. Drepanosaurusten jäänteitä on löydetty vain ajoittain Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta viime vuosikymmenien aikana. Triaskausi oli geologinen ajanjakso mesotsooisella maailmankaudella 252–201 miljoonaa vuotta sitten.

Löydetyt drepanosaurusten luurangot ovat olleet vain osittaisia, mutta niistä ilmenee, että ne ovat olleet anatomialtaan hyvin monimuotoisia. Enimmäkseen ne ovat eläneet puissa vaanien hyönteisiä. Tästä syystä niitä on kutsuttu myös ”apinaliskoiksi”, vaikka ne ovat liskoille vain kaukaista sukua.

Nyt löydetty Avicranium-fossiili on tärkeä siksi, että se on yksi harvoista drepanosauruksen pääkalloista, jotka ovat säilyneet kokonaisina. Tutkijat ovat mallintaneet eläimen pään muotoa ja päätyneet johtopäätökseen, että se on muistuttanut pitkälti lintua. Eläimen nokka on täysin hampaaton ja muistuttaa linnun nokkaa.

Lintuja alkoi esiintyä vasta kymmeniä miljoonia vuosia tai jopa sata miljoonaa vuotta myöhemmin. Ensimmäiset nykyaikaisen näköiset linnut kehittyivät liitukauden lopussa noin 65 miljoonaa vuotta sitten.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että puissa eläminen mukautti Avicraniumia muotoon, joka muistuttaa myöhemmin kehittyneitä lintuja. Triaskaudella eli muutenkin paljon eläimiä, joiden vartaloiden muodossa on paljon monimuotoisuutta. Jotkut noista muodoista ovat olleet kuin alkukantaisia muotoja eläimistä, joita on kehittynyt myöhemmin.

Päivitetty 17.10. Lisätty sana ”miljoonaa” kohtaan, josta se puuttui.