Arkeologiset kaivaukset Aranbaltzassa, Baskimaan rannikolla Pohjois-Espanjassa ovat tuoneet esille useita paikkoja, joissa neandertalinihmiset ovat asustaneet. Asuinpaikoilta on löydetty muun muassa hyvin säilyneitä puutyökaluja.

Kaivauksia johti Espanjan Centro Nacional de investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH). Aiheesta uutisoi Science Daily.

Yksi löytyneistä puuesineistä on 15 senttiä pitkä kaivuutikku. Löytö tehtiin vuonna 2015.

Tutkijat ovat nyt päätelleet työkalua analysoimalla ja maaperän luminesenssiajoituksella, että se on 90 000 vuoden takaa. Samoin he määrittivät, että työkalu on neandertalinihmisen tekemä.

Mikroskooppikerroskuvauksella ja puupinnan lähitutkimuksella tutkijat saivat selville, että marjakuusirunko oli halkaistu pitkittäin kahtia. Toista puoliskoa oli raaputettu kivityökalulla. Lisäksi sitä oli käsitelty tulella puun kovettamiseksi ja kaapimen muotoilemiseksi.

Käyttökulutuksen analysointi paljasti, että kaavinta oli käytetty ruuan ja piikien etsintään. Mahdollisesti sitä oli käytetty myös reikien tekemiseksi maahan.

Neandertalinihmisen työkalujen säilyminen on harvinaista, sillä puu maatuu nopeasti. Ainoastaan erityisistä olosuhteista, kuten vedentäyttämistä maakerroksista Aranbaltzasta on voitu löytää todisteita muinaisesta puuteknologiasta.

Vastaavia löytöjä Iberian niemimaalta on travertiini-kivilajista Kataloniasta. Muualla Euroopassa löytöpaikkoja on vain neljä.

Arkeologinen projekti Aranbaltzassa alkoi vuonna 2013. Siellä on tarkoitus selvittää viimeisten Länsi-Eurooppassa asuneiden neandertalinihmisten historiaa. Edelleen jatkuvat kaivaukset ovat tuoneet esille neandertalinihmisen asutusta ja elämää alueella 100 000–44 000 vuoden takaa.