Australialaisen Sydneyn yliopiston tutkijat ovat ensi kertaa löytäneet ilman koiraita lisääntyviä termiittiyhdyskuntia, uutisoi EurekAlert-sivusto.

Tieteilijät kertoivat vain suvuttomasti lisääntyvistä naaraista koostuvista yhdyskunnista BMC Biology -tiedejulkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa.

Löydökset antavat vihiä siitä, että jotkut edistykselliset eläinpopulaatiot eivät välttämättä tarvitse uroksia kukoistavan populaation ylläpitämiseksi. Laajemmin löydökset herättävät myös kysymyksiä uroksen tarkoituksesta ja vaikutuksesta eläinyhteisöissä.

Termiittiyhdyskunnissa on yleensä lisääntymiskykyisiä ja työläisinä eläviä koiraita sekä naaraita.

Tutkijoiden Japanissa tarkastelleista kymmenestä Glyptotermes nakajimai -termiittilajin yhdyskunnasta kuusi muodostui ainoastaan suvuttomasti lisääntyvistä naaraista. Laji viihtyy metsäalueilla.

Glyptotermes nakajimai -termiittejä. (KUVA: Sydneyn yliopisto)

Naarasyhdyskuntien kuningattarien elimistöstä ei löytynyt spermaa, ja niiden munat olivat hedelmöittymättömiä.

Tieteilijät eivät havainneet kyseisestä seikasta huolimatta huomattavaa eroa kuoriutumistahdin suhteen hedelmöittymättömien ja koiras–naaras-yhdyskuntien hedelmöittyneiden munien välillä.

”Nämä tulokset osoittavat, että urokset eivät ole välttämättömiä osia ylläpidossa eläinyhteisöissä, jossa niillä oli aiemmin aktiivinen sosiaalinen rooli”, kertoi tutkimuksessa mukana ollut Sydneyn yliopiston professori Nathan Lo lehdistötiedotteessa.

Koiras–naaras-yhdyskunnissa havaittu hedelmöittymättömien munien satunnainen kehittyminen viittaa siihen, että naarasyhdyskunnat ovat voineet kehittyä sekayhdyskunnista.

Professori Lo uskoo, että suvuton lisääntyminen voi mahdollistaa termiiteille paremman sopeutumiskyvyn uusissa ja vaihtelevissa ympäristöissä.

”Suvuttomien populaatioiden kasvu oli kaksinkertaista suvullisiin populaatioihin verrattuna, koska lisääntymiseen tarvitaan vain naaraita”, Lo kertoi.

Se, esiintyykö suvutonta lisääntymistä muidenkin termiittilajien keskuudessa, on vielä epäselvää ja vaatii lisätutkimuksia.