Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat löytäneet timantin sisältä merkkejä siitä, että Maan vaipassa jopa yli 600 kilometrin syvyydessä saattaa virrata vapaana nestemäistä vettä.

Nevadan yliopiston tutkijat ovat löytäneet maanpinnalle nousseen timantin sisältä merkkejä merkkejä harvinaisesta kiteytyneestä veden olomuodosta nimeltään ”jää VII”.

Löydöstä kertonut tutkimus julkaistiin torstaina Science-lehdessä.

Nevadan yliopiston tutkija Oliver Tschauner kollegoineen käytti tutkimuksessaan Maan sisältä pinnalle nousseita timantteja, jotka on löydetty Kiinasta, Etelä-Afrikasta ja Botswanasta. Tutkitut timantit ovat syntyneet Maan vaipassa jopa yli 540 celsiusasteen lämmössä.

Jopa yli 80 prosenttia maapallon massasta on sen vaipassa ytimen ja kuoren välissä. Vaipassa on muun muassa rautaa, alumiinia ja kalsiumia – ja ilmeisesti myös vettä.

Jää VII on veden olomuoto, jota ei ole tiedetty esiintyvän luonnostaan maapallolla. Sitä on onnistuttu luomaan vain laboratoriossa erittäin voimakkaan paineen alaisena.

Jää VII on noin puolitoista kertaa niin tiivistä kuin tavallinen jää, joita on esimerkiksi jääpaloissa. Myös sen kiderakenne on erilainen. Tavallisessa jäässä, eli jää I:ssä, happiatomit järjestäytyvät kuusikulmaiseen muotoon, mutta jää VII:ssä ne järjestäytyvät kuution muotoon, Tschauner valottaa Los Angeles Times -lehdessä.

Tschauner sanoo tiedotteessa, että timanteista löytynyt jää VII on kiinteässä muodossa, mutta kun timantit ovat olleet Maan vaipassa, se on ollut nestemäisenä.

Tutkimus kertoo Tschaunerin mukaan siitä, että Maan vaipassa on vettä nestemäisessä muodossa.

Tutkimus auttaa tutkijoita luomaan aiempaa tarkempia malleja siitä, mitä Maan sisällä tapahtuu.