Ilmastonmuutos on vankan tutkimusaineiston valossa todellinen ilmiö. Maapallon keskilämpötilojen noususta huolimatta Yhdysvaltain itäosissa keskilämpötilat kuitenkin laskevat.

Dartmouthin yliopiston tutkijat ovat nyt löytäneet selityksen tälle poikkeavuudelle. Käy ilmi, että Yhdysvaltain ”lämpöreikänä” tunnettu alue on itse asiassa liikkuva kohde.

Talvella ja keväällä alue sijaitsee maan kaakkoisosien päällä pohjoisen napapyörteen työntäessä kylmää ilmaa alueelle. Kesällä alue siirtyy Keskilännen osavaltioiden ylle.

Tutkijat huomasivat, että talviaikaan lämpöreikä on yhteydessä Atlantin ja Tyynen valtameren aaltoilevaan suihkuvirtaukseen.

”Esimerkiksi viimeaikaiset äärimmäiset kylmät sääolosuhteet Yhdysvaltain kaakkoisosissa voivat johtua reiän vaikutuksesta.”

Myös ilmastonmuutos voi tutkijoiden mukaan osaltaan selittää ilmiötä. Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että ilmaston lämpeneminen ja napajäätiköiden sulaminen synnyttävät tavallista aaltoilevampia suihkuvirtauksia.

Tutkijoiden mukaan Yhdysvaltain yllä oleva suihkuvirtaus muuttui aaltoilevammaksi 1950-luvun lopulla. Ensimmäiset havainnot Yhdysvaltain itäosien viilenemisestä ajoittuvat samalle ajanjaksolle.

”Havaitsemalla, että Yhdysvaltain lämpöreiän sijainti riippuu vuodenajasta, olemme löytäneet uuden keinon oppia ymmärtämään ilmiötä paremmin”, Dartmouthin apulaisprofessori Jonathan M. Winter kertoo tiedotteessa.

”Esimerkiksi viimeaikaiset äärimmäiset kylmät sääolosuhteet Yhdysvaltain kaakkoisosissa voivat johtua reiän vaikutuksesta”, jatkaa opiskelija Trevor F. Partridge.

Tutkijoiden mukaan aaltoileva suihkupurkaus ei kuitenkaan ole riittävän vahva viilentämään lämpötiloja kesällä Keskilännessä. Käsitys tukee aiempia tutkimuksia, joiden mukaan Keskilännen ilmastoon vaikuttavat kesäaikaan enemmän lisääntynyt maanviljely, keinokastelu ja ilmansaasteet.

Vuorokauden keskilämpötilat viilenivät lämpöreiän vaikutusalueella keskimäärin 1,2 asteella 55 vuoden tarkastelujaksolla.

Aiheesta lisää Dartmouthin yliopiston tiedotteessa. Tutkimus on julkaistu Geophysical Research Letters -tiedejulkaisussa.