Termillä voittajavaikutus tai -efekti tarkoitetaan ilmiötä, jossa kaksinkamppailun voittaneen yksilön todennäköisyys voittaa myös seuraava kohtaaminen kasvaa merkittävästi.

Teorian on huomattu pitävän kutinsa monien eläinlajien kohdalla, mutta tieteellistä näyttöä sen pätemisestä myös ihmisiin ei ole tähän asti löydetty.

”Voittaminen voi olla itseään ruokkiva kierre”, tutkija toteaa.

Tämän vuoksi neuro- ja taloustieteilijä John Coates yhdessä kollegansa Lionel Pagen kanssa päättivät paneutua asian tutkimiseen. Tätä tarkoitusta varten kaksikko analysoi lähes 400 000 ammattilaistennisottelua.

Näistä otteluista tutkijat kohdistivat mielenkiintonsa otteluihin, joissa pelaajat olivat ranking-sijoitukseltaan mahdollisimman tasaväkisiä ja ensimmäinen erä ratkaistiin tie-break-tilanteessa.

He huomasivat, että miehet, jotka voittivat ensimmäisen erän, voittivat toisen erän 60 prosentin todennäköisyydellä.

Naispelaajien keskuudessa ilmiö ei kuitenkaan toistunut: Ensimmäisen erän voittaneen pelaajan todennäköisyys voittaa seuraava erä oli vain 51 prosenttia.

Tutkijat uskovat, että voittajavaikutuksen takana piilee testosteroni. Tämä selittää myös sukupuolten väliset erot tutkimustuloksissa.

Ottelun voittaneen miehen testosteronin tuotanto voi jopa kymmenenkertaistua. Testosteronin lisääntyminen puolestaan parantaa fyysisiä ominaisuuksia, kuten hapenottokykyä. Sen lisääntymisellä on myös psykologinen, itseluottamusta nostava vaikutus.

”Voittaminen voi olla itseään ruokkiva kierre”, Coates toteaa.

Tutkimuksen tuloksista kertoo muun muassa Wired-lehti. Tutkimus julkaistiin Evolution & Human Behavior -tiedejulkaisussa.