Tutkijat ovat kehittäneet maailman ohuimman metallisen nanojohdon, jota voidaan mahdollisesti tulevaisuudessa käyttää monien elektronisien komponenttien pienentämiseen.

Cambridgen ja Warwickin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet johdon, joka koostuu peräkkäisistä telluuri-atomeista. Näin kyseessä on aidosti yksiulotteinen materiaali, Cambridgen yliopisto sanoo tiedotteessaan.

Valmiit nanojohdot ovat läpimitaltaan alle miljardisosa metristä. Asian voi ilmaista myös niin, että paksuudeltaan nanojohdot ovat vain kymmenestuhannesosa hiuksen paksuudesta.

Nämä yksiulotteiset johdot on rakennettu erittäin ohuiden hiilinanoputkien sisään, jotta ne eivät muuttuisi rakenteeltaan joksikin muuksi tai hajoaisi kokonaan. Tutkijat ovat osoittaneet, että nanojohtojen ominaisuuksia voi muuttaa säätämällä sitä, kuinka paksuissa putkissa ne ovat.

Tutkijat uskovat, että tällä tavalla tuotettu atomijono voi potentiaalisesti toimia hyödyllisenä osana puolijohteissa tai muissa elektronisissa laitteissa, kun niistä halutaan tehdä entistä nopeampia. Tähän asti elektroniikkaa on saatu toimimaan nopeammin mahduttamalla yhdelle sirulle entistä enemmän transistoreita, mutta tässä alkavat tulla rajat vastaan.

Tutkimus on julkaistu ACS Nano -lehdessä.