Tutkijat ovat onnistuneet palauttamaan halvaantuneelle kosketus- ja liikeaistimuksia istuttamalla pienen elektrodikimpun aivojen tuntoaivokuorelle. Tämä on ensimmäinen kerta, kun luonnollisia tuntemuksia on saatu aikaan tuntoaivokuorta ärsyttämällä.

California Institute of Technology (Caltech) -yliopiston tutkimuksesta on julkaistu artikkeli eLife-tiedelehdessä. Aiheesta uutisoi Science Daily.

Tutkimukseen osallistunut potilas oli halvaantunut olkapäästä alaspäin kolme vuotta sitten. Hänellä on vaikea selkäydinvamma. Hän ei pysty liikuttamaan jäseniään eikä tuntemaan niitä.

Tutkimuksessa potilaan aivojen tuntoaivokuorelle asennettiin kaksi elektrodinippua. Tutkijat ärsyttivät alueen hermosoluja hyvin pienellä sähkövärähtelyllä.

Aivojen tuntoaivokuori hallitsee tuntemuksia kehosta, kuten asentoaisteihin ja ihoon liittyviä tuntemuksia.

Potilas kertoi tuntevansa erilaisia luonnollisia tuntemuksia kuten esimerkiksi puristusta, naputusta sekä liikettä ylöspäin. Tuntemukset vaihtelivat sähköärsytyksen paikan, tiheyden ja voimakkuuden mukaan.

Tutkijoiden mukaan aiemmin vastaavissa tutkimuksissa on saatu aikaan vain kihelmöintiä ja sirinää kädessä. Nyt tuntemukset vastaavat paremmin tuntemuksia, joita potilaalla on ollut ennen halvaantumista.

Tutkijat odottavat keksinnön tuovan jatkossa sovelluksia halvaantuneille, jotka käyttävät tekoraajoja. Näin halvaantuneet voisivat saada tekoraajoista fyysistä palautetta. Tämä voisi onnistua tekoraajoihin kiinnitettyjen antureiden välityksellä.