Tutkijat onnistuivat tappamaan hiirissä olevia syöpäkasvaimia nanorobotin avulla

Kiinalaistutkijat ovat onnistuneet nujertamaan syöpäsoluja hiirissä lähettämällä niihin nanorobotteja. Tämä on merkittävä keksintö, johon monet tutkimusryhmät pyrkivät: kuinka kohdistaa syöpähoito vain kasvainsoluihin vahingoittamatta terveitä soluja.

Tulokset on julkistettu maanantaina Nature Biotechnology -tiedejulkaisussa.

Engadgetuutissivuston mukaan tutkimusryhmä otti viruksen DNA:n ja muunsi sen DNA-levyksi. Tutkijat lastasivat levylle trombiinia, joka on veren hyytymisen kemiallisiin reaktioihin kuuluva entsyymi. Seuraavaksi DNA-levy rullattiin niin, että trombiini jäi sisäpuolelle.

Tutkijat laittoivat pienten DNA-putkiloiden päätyihin lisäksi pienen palan DNA:ta, joka kytkeytyy erityisesti kasvainten molekyyleihin. Ne toimivat ikään kuin oppaina DNA-nanoroboteille.

Ajatuksena on, että elimistössä DNA-nanorobotit löytävät kasvaimiin liittyvät molekyylit ja kiinnittyvät niihin. Sen jälkeen DNA-putkilo aukeaa ja vapauttaa trombiinin. Se puolestaan hyydyttää kasvaimen verensaannin, mikä katkaisee ravinteiden saannin ja lopulta tappaa syöpäkasvaimen.

Nanorobottien toimivuutta kokeiltiin ruiskuttamalla ne hiiriin, joissa oli ihmisen rintasyöpä-, munasarja-, iho- ja keuhkosyöpäsoluja. Kaikissa tapauksissa nanoroboteilla pystyttiin jatkamaan hiirten elinikää sekä hidastamaan tai vähentämään kasvainten kasvua.

Tieteellisestä edistyksestä ei olisi hyötyä, jos nanorobotit itsessään aiheuttaisivat vaaraa. Tutkimusryhmä osoitti kuitenkin, etteivät robotit hyydyttäneet verta kasvaimen ulkopuolella. Ne eivät myöskään laukaisseet merkittävästi immuunijärjestelmää hiirillä ja minisioilla tehdyissä tutkimuksissa.

Lisää aiheesta lääketiede dna syöpä

Keskustelu

Jos DNA-kääryle on robotti, niin eivätkö kaikki virukset ole robotteja?

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti
×

Kirjauduit palveluun rekisteröityneenä käyttäjänä. Voit osallistua keskusteluihin ja lukea palvelun maksuttoman sisällön. Tilaamalla saat käyttöösi koko digipalvelun.

HUOM! Jos sinulla on voimassa oleva Tekniikan Maailman tilaus, niin kirjaudu asiakasnumerolla ja sähköpostiosoitteella. Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluun ja päivitämme asiakastietosi.

Voit myös tilata palvelun käyttöösi tästä.