Yläilmakehässä ukkosrintamien yläpuolella esiintyy keijusalamoita. Niitä esiintyy voimakkaiden ukkos- ja rajuilmojen yhteydessä. Ilmeisesti ne liittyvät hyvin voimakkaisiin positiivisin, pilvestä maahan iskeviin salamoihin.

Ensimmäisen kerran keijusalaman on onnistunut kuvaamaan Minnesotan yliopiston tutkijaryhmä heinäkuussa 1989. Tämän jälkeen niitä on siellä jo tuhansia.

Keijusalamat ovat yleensä hyvin lyhytikäisiä. Niiden isku kestää vain noin 3–10 millisekuntia. Keijusalamat nousevat pilvestä ylöspäin. Ne ovat hyvin himmeitä valoilmiötä, jotka ylemmissä ilmakerroksissa näyttävät punaisilta ja alempana sinisiltä.

Nyt tutkijat ovat havainneet tällaisen ”keijusalamaparven” syntyperän myrskyn yläpuolella. Havainto tehtiin Kiinassa Shandongin provinssissa heinäkuussa 2015.

Havainnosta on saatu uutta näkemystä keijusalamien syntymästä. Aiheesta on julkaistu artikkeli, joka on julkaistu lehdessä Advances in Atmospheric Sciences. Tutkijat ovat Kiinan tiedeakatemian ilmakehän fysiikkaa tutkivasta instituutista.

Keijusalamat ilmenevät pystysuorina välähdyksinä ukkosrintamien yläpuolella. Ne esiintyvät noin 40–90 kilometrin korkeudessa.

Tutkijat havainnoivat keijusalamoiden ”alkukodin” käyttämällä magneettikenttien sijaintia määrittävää tutkimuslaitteistoa.

Salamoiden vaikutuksia tutkivalla välineistöllä (Lightning Effects Research Platform, LERP) tutkijaryhmä pystyi puolestaan määrittämään kohdan, josta välähti yli 30 punaista keijusalamaa.

Tutkimuksen tulosten mukaan miltei kaikki pilvestä maahan iskeneet salamat syntyivät ukkosrintaman yläpuolella sen kypsässä vaiheessa. Tutkimuksen tulokset vastaavat havaintoja, joita on analysoitu yli 2 000 keijusalamoita tuottaneesta välähdyksestä Yhdysvalloista.

Kun keijusalamat törmäävät eri ilmakerroksiin, ne näyttäytyvät monina erilaisina näyttävinä ilmiöinä kuten sinisinä liekkeinä ja ”kääpiöiksi” kutsuttuina renkaina.

Koska keijusalamat ilmestyvät myrskyrinamien yläpuolella, niitä on hankala tutkia. Monet niitä koskevat havainnot ovatkin peräisin avaruustutkimusvälineistä.

Keijusalamat näyttäytyvät pystysuorina välähdyksinä ukkosrintamien yläpuolella noin 40-90 kilometrin korkeudessa. Niiden sininen ja punainen värikajo syntyy törmäyksissä eri ilmakerroksiin.