Kansainvälinen tutkimusryhmä uskoo aivoihin kerääntyneen urean olevan merkittävä syyllinen dementiasairauksille.

Manchesterin yliopiston professori Garth Cooperin mukaan myrkylliselle tasolle nouseva urea aivoissa aiheuttaa aivorappeumaa ja lopulta dementiaa.

Tutkijat toteavat Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa julkaistussa raportissaan, että urean kerääntyminen aivoihin on suorassa yhteydessä Huntigtonin taudin kehittymisen kanssa.

Aivoihin kerääntyneen urean huomattiin olevan yhteydessä Alzheimerin tautiin jo vuonna 2016. Tuore Huntingtonin tautiin keskittynyt tutkimus on Cooperin mukaan ”puuttuva palanen palapelissä”, joka osoittaa urean olevan keskeisessä asemassa kaikkien ikään liittyvien dementiasairauksien kehityksessä.

Tutkimuksessa huomattiin, että ureaa kerääntyy aivoihin jo huomattavasti ennen dementian ensioireita. Löytö saattaa auttaa lääkäreitä diagnosoimaan ja jopa hoitamaan sairautta aikaisemmin.

”Alzheimerin ja Huntingtonin taudit ovat dementian spektrin eri ääripäissä. Mikäli tämä pitää paikkansa kummankin taudin kohdalla, se pitää paikkansa hyvin todennäköisesti myös muiden muistisairauksien kohdalla”, Cooper toteaa.

Se, miten urea kerääntyy aivoihin, on kuitenkin edelleen mysteeri. Tutkijat uskovat, että myös ammoniakki saattaa osaltaan vaikuttaa aivojen rappioitumiseen.

Cooperin mukaan kuona-aineiden kerääntymisen syyn selvittäminen parantaisi ymmärrystämme dementiasta molekyylitasolla. Sillä voisi olla merkittäviä vaikutuksia myös sairauden hoitamiseen. Lääketiede on jo keksinyt ratkaisun vähentää ammoniakin määrää tietyissä kehon osissa. Jonain päivänä vastaava lääke voi siis estää myös dementian kehitystä.

Tutkimuksessa mitattiin ihmisten ja lampaiden aivojen ureakertymää kromatografi-massaspektrometrillä. Toksisen ureatason rajapyykkinä pidettiin nelinkertaista tasoa verrattuna normaalien aivojen tasoon.

Tutkimuksen myötä Huntingtonin tautia ymmärretään myös kokonaisuutena aikaisempaa paremmin. Sen on jo pitkään tiedetty johtuvan periytyvästä geenivirheestä, mutta se, miten geenivirhe aiheuttaa aivojen rappeutumista, ei ole ollut tiedossa.

”Koemme tämän olevan merkittävä virstanpylväs.”

Aiheesta lisää Manchesterin yliopiston tiedotteessa. Tutkimus on julkaistu Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedejulkaisussa.