Lentävien hyönteisten määrä on romahtanut neljäsosaan viimeksi kuluneiden 25 vuoden aikana, kertoo uusi tutkijoita järkyttävä tutkimus.

Keskiviikkona julkaistun tutkimuksen mukaan hyönteisten määrä Saksassa on vähentynyt 76 prosentilla viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan aikana.

Tutkimus on julkaistu Plos One -julkaisussa. Aiheesta kirjoittaa myös muun muassa Washington Post.

Hyönteiset ovat erittäin tärkeässä roolissa elämän ylläpitämisessä maapallolla. Niillä on tärkeä rooli paitsi pölyttäjinä myös osana ravintoketjua.

Jo pidempään on ollut tiedossa, että esimerkiksi mehiläisten ja perhosten määrä vähenee. Uusi tutkimus kuitenkin paljastaa, että kaikkien muidenkin lentävien hyönteisten määrä on vähentynyt rajusti.

Uudessa tutkimuksessa on kerätty tietoa saksalaisilta luonnonsuojelualueilta. Työ perustuu hyönteisnäytteisiin, joita on kerätty tiukasti yhdenmukaisilla tavoilla vuoden 1989 jälkeen viime vuoteen asti. Tutkimuksessa on kerätty näytteitä 63 luonnonsuojelualueelta neljännesvuosisadan ajan.

Kun tutkijat analysoivat hyönteisansoihin jääneiden hyönteisten painoa, siinä havaittiin keskimäärin 76 prosentin lasku 27 vuoden aikana. Kesällä hyönteisten määrä oli laskenut vielä enemmän, 82 prosenttia.

Suurin osa hyönteisten määrä laskusta tapahtui jo 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. 2010-luvulla hyönteisten määrä on pysynyt enimmäkseen ennallaan.

Tutkijoilla ei ole varmaa selitystä sille, miksi hyönteisten määrä on  laskenut niin paljon. Maanviljelysalueiden leviäminen voi olla yksi selitys, koska niillä hyönteisillä ei ole niin paljon ravintoa. Toinen selitys on altistuminen hyönteismyrkyille.

”Kaksi kolmasosaa kaikesta elämästä maapallolla on hyönteisiä, mutta niiden määrä on laskenut hirvittävästi”, sanoo tutkijaryhmään kuulunut Sussexin yliopiston professori Dave Goulson Guardian-lehdessä.

”Näyttää siltä, että teemme isoja maa-alueita sellaisiksi, että elämä ei menesty niillä, ja olemme menossa kohti ekologista maailmanloppua. Jos menetämme hyönteiset, kaikki romahtaa.”

Tutkijat sanovat, että hyönteisten määrän kehitystä pitää tutkia lisää. Tutkimuksesta ei esimerkiksi ilmene, pärjäävätkö jotkut hyönteiset toisia paremmin. Lisäksi muista kuin lentävistä hyönteisistä ei ole tietoa. Tutkimus ei välttämättä kerro myöskään mitään siitä, kuinka hyönteisten määrä on kehittynyt muualla kuin Saksassa.

Guardian kirjoittaa, että hyönteisten väheneminen voi huomata myös toisella tavalla. Niitä liiskautuu nykyisin autojen tuulilaseihin ja rekisterikilpiin paljon vähemmän kuin ennen.

”Ajoin juuri Ranskan halki viime kesänä – kun niitä odottaisi olevan koko ajan liiskaantuneina tuulilasiin – ja minun ei tarvinnut kertaakaan pysähtyä pesemään tuulilasia.”