Maailman terveysjärjestö WHO varoitti perjantaina tutkijoita siitä, että jokin vielä tuntematon tauti saattaa tuottaa seuraavan kansainvälisen ja vaarallisen pandemian. WHO lisäsi vaarallisten tautien listaansa tämän ”Tauti X:n” muun muassa lassakuumeen ja SARS:n rinnalle.

Maailman terveysjärjestö on koonnut vuodesta 2015 lähtien vuosittaista listausta tärkeimmistä taudeista, jotka voivat muodostaa vakavan kansainvälisen terveysriskin.

Aiempina vuosina listalla ovat olleet muiden muassa lassakuume ja Ebola.

Tänä vuonna listalle on ensimmäistä kertaa lisätty yhdeksänneksi uhkaksi salaperäinen ”Tauti X”.

”Tauti X edustaa tietoa siitä, että vakava kansainvälinen epidemia voi syntyä taudinaiheuttajasta, jonka nykyisin ei tiedetä aiheuttaman tauteja ihmisille”, WHO sanoo lausunnossaan.

WHO:n asiantuntijat sanovat, että Tauti X voi tulla monista lähteistä ja iskeä milloin vain, kirjoittaa The Telegraph -lehti.

”Historia kertoo meille, että on todennäköistä, että seuraava iso aalto on jotain sellaista, mitä emme ole nähneet aiemmin”, sanoo WHO:n komitean tieteellinen neuvonantaja John-Arne Rottingen lehdessä.

”Voi vaikuttaa oudolta lisätä listalle ’X’, mutta tarkoitus on varmistaa, että valmistaudumme joustavasti rokotuksin ja diagnostisin testein.”

Esimerkiksi geenimanipuloinnin avulla voi olla mahdollista täysin uusia viruksia. Toisin sanoen Tauti X voi syntyä täysin vahingossa, tai sitten se voi syntyä terroristien synnyttämänä.

Todennäköisempää Rottingenin mukaan on kuitenkin se, että Tauti X voi syntyä niin sanotun zoonoosin kautta, jossa jokin tauti hyppää eläimistä ihmisiin ja alkaa levitä samalla tavalla kuin sikainfluenssa teki vuonna 2009.

Tällaisiin tauteihin ihmisillä ei välttämättä ole juuri vastustuskykyä, minkä vuoksi ne voivat levitä nopeasti. Esimerkiksi HIV ja Ebola ovat siirtyneet ihmisiin zoonoosin kautta.

Tauti X:n lisäksi listalla ovat nyt Krimin-Kongon verenvuotokuume, MERS ja SARS, Zika-virus, Ebola ja Marburgin virus, lassakuume, Nipah-virus sekä Rift Valley -kuume. Näistä MERS, SARS ja Zika olisivat kaikki olleet aiemmin määriteltävissä Tauti X:ksi.