Jättimäinen lämpimästä kivestä koostuva maassa on nousemassa hiljalleen kohti maanpintaa Uudessa-Englannissa Yhdysvaltojen koilliosissa, kertoo tällä viikolla julkaistu tutkimus.

Rutgersin yliopiston johtama tutkimus haastaa monia geologian perustotuuksina pidettyjä asioita, yliopisto kertoo tiedotteessaan.

Se kuitenkin toppuuttelee pahimpia pelkoja: isoa tulivuorenpurkausta ei ole alueella odotettavissa miljooniin vuosiin.

Professori Vadim Levin (edessä) and geologian opiskelija Michael Klaser tutkivat seismistä mittalaitetta Quebecin lähellä olevassa metsässä.

”Havaitsemamme paisuminen muistuttaa kuumailmapalloa, ja päättelemme, että jotain on nousemassa ylöspäin syvälle planeettamme sisällä Uuden-Englannin alla”, sanoo päätutkija ja geofyysikko Vadim Levin Rutgersin yliopistosta.

”Tämä ei ole samanlaista kuin Yellowstonessa, mutta se on etäinen sukulainen siinä mielessä, että jotain suhteellisen pientä – alue on kooltaan muutama sata kilometriä – on tapahtumassa.”

Geology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa on hyödynnetty National Science Foundationin EarthScope-ohjelman keräämää seismistä dataa.

”Tutkimuksemme haastaa vakiintuneet käsitykset siitä, kuinka mantereet käyttäytyvät”, Levin sanoo. ”Se haastaa geologian peruskursseilla opetetut tekstikirjojen käsitteet.”

EarthScope-ohjelmassa Yhdysvaltojen maaperää on mitannut kahden vuoden ajan tuhansia seismisiä mittalaitteita, joita on asennettu 75 kilometrin välein. Maan päällä ei ole tehty aiemmin mitään tällaisessa mittakaavassa, Levin sanoo.

Ohjelman on tarkoitus analysoida Pohjois-Amerikan mantereen rakennetta ja analysoida maanjäristyksiin ja tulivuorenpurkauksiin johtavia prosesseja.

Rutgersin yliopiston tutkijaryhmä keskittyi tutkimaan seismisiä aaltoja Uuden-Englannin alueella, missä on aiemmin havaittu maan sisällä lämmin alue vaipan yläkerroksissa. Tämä alue on satoja asteita lämpimämpi kuin sitä ympäröivät alueet.

Kuvassa näkyy eroja vaipan virtauksessa Uuden-Englannin alla noin 195 kilometrin syvyydessä. Lämpimät värit viittaavat siihen, että niillä alueilla kiviaines on vähemmän tiivistä, luultavasti lämpimämpää ja nousemassa kohti pintaa.

Tutkimuksessa löytynyt ylöspäin nouseva lämmin alue on pitkälti keski-Vermontin ja läntisen New Hampshiren alla, mutta se on myös läntisen Massachusettsin alla.

Tällä alueella ei ole ollut isoja geologisia tapahtumia lähes 200 vuoteen, minkä vuoksi löytö on yllättävä, Levin sanoo.

”Vie todennäköisesti miljoonia vuosia, ennen kuin kohouma pääsee päämääräänsä”, hän lisää tiedotteessa.

”Seuraava askel on yrittää ymmärtää täsmälleen, miten se tapahtuu.”