Nykyiset teoriat siitä, miten maapallo on aikanaan muodostunut, saattavat olla pahasti pielessä, kertoo uusi tutkimus.

Goldschmidtin geokemiallisessa konferenssissa Pariisissa maanantaina esiteltävä tutkimus esittää, että maapallon muodostumisessa mukana olleet rakennuspalikat ovat luultavasti olleet hyvin erilaisia kuin tähän asti on luultu.

Institut de Physique du Globe de Parisin tutkijoiden johtamassa tutkimuksessa on tarkasteltu sitä, miten sinkki ja rikki reagoivat sellaisissa olosuhteissa, joita on vallinnut Maan syntyhetkillä yli neljä miljardia vuotta sitten.

Tulokset viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että Maan ytimessä on merkittävästi sinkkiä, kun tähän asti on uskottu, ettei sinkkiä ole ytimessä lainkaan.

Institut de Physique du Globe de Parisin tutkijat sulattivat erilaisia metallisekoituksia olosuhteissa, jotka vastaavat Maan syntyä ytimessä ja vaipassa. Tutkimuksissa ilmeni, että nykyiset mallit eivät riitä selittämään nykyisen vaipan rikin ja sinkin suhdetta.

Tämä tarkoittaa sitä, että nykyisiä oletuksia planeetan ytimen ja vaipan rakenteesta joudutaan muuttamaan. Siten myös oletuksia siitä, miten Maan ydin ja vaippa ovat muodostuneet, joudutaan muuttamaan, tutkijat sanovat.

Nykyisten teorioiden mukaan mukaan Maa on muodostunut kahdenlaisesta meteoriiittityypistä, CI-hiilikondriitista tai harvinaisesta E-tyypin kondriitista. Uudet tulokset viittaavat kuitenkin tutkija Brandon Mahanin mukaan siihen, että rakennusmateriaalina on tarvittu metallipitoista CH-hiilikondriittia.