Ilmastonmuutos johtaa todennäköisesti lämpötilojen nousuun paljon luultua enemmän, kertoo keskiviikkona julkaistu tutkimus.

Carnegie Institution for Sciencen tutkijat sanovat, että on 93 prosentin todennäköisyys sille, että ilmasto lämpenee nykyisestä yli 4 asteella vuoteen 2100 mennessä, jos päästöt kasvihuonekaasujen päästöt jatkuvat nykytasolla.

Tähän johtopäätökseen tutkijat päätyivät vertaamalla eri mallinnussimulaatioita ja arvioimalla, mikä tai mitkä niistä toimivat parhaiten ilmaston nykykehityksen ennustamiseen.

Tutkimuksessa ilmeni, että sellaiset ilmastomallit, jotka ennustavat enemmän lämpenemistä tämän vuosisadan aikana, ovat parhaiten linjassa ilmastossa tällä hetkellä havaittavien muutosten kanssa.

Nature-lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n käyttämät mallit saattavat keskimäärin aliarvioida ilmaston lämpenemistä tulevaisuudessa.

Ilmastomallisimulaatioiden avulla ennustetaan, kuinka paljon lämpenemistä seuraa hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen yleistymisestä ilmakehässä.

Carnegien tutkija Patrick Brown selittää tiedotteessa, että tällaisia malleja on kymmeniä ja ne tuottavat erilaisia ennusteita lämpenemisestä. Erot johtuvat siitä, että tutkijoiden keskuudessa ei ole yksimielisyyttä siitä, miten ilmastojärjestelmän tärkeimpiä osia pitäisi mallintaa.

Erityisen paljon epävarmuutta liittyy siihen, miten pilvien roolia lämpenemisessä mallinnetaan. Joidenkin mallien mukaan pilvien yleistyminen voi johtaa auringonvalon heijastumiseen takaisin avaruuteen, mutta toisten mallien mukaan vaikutus on päinvastainen.

Nykyiset ilmastomallit ennustavat, että nykypäästöillä jatkamalla globaalit keskilämpötilat nousevat 3,2–5,9 astetta vuosisadan loppuun mennessä.

Nature-lehden tutkimuksessa havaittiin, että parhaiten viime aikojen kehitystä kuvaavat mallit ovat sellaisia, jotka ennustavat isompaa lämpötilan nousua tulevaisuudessa. Lämpeneminen on todennäköisesti 0,5 celsiusastetta suurempaa kuin mitä mallit keskimäärin nyt ennustavat.

Parhaiten toimivat tällä hetkellä sellaiset mallit, joiden simulaatioissa pilvien ilmastoa viilentävä rooli vähenee.

Uuden tutkimuksen mukaan on 93 prosentin todennäköisyys, että lämpeneminen ylittää 4 celsiusastetta vuosisadan loppuun mennessä. Aiemmat tutkimukset olivat arvioineet tämän todennäköisyydeksi 62 prosenttia.