Uusi tutkimus antaa synkän kuvan dieselautojen synnyttämien päästöjen vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin.

Newsweek-lehden siteeraama uusi tutkimus kertoo, että dieselautojen päästöjen vaikutus ihmisten hyvinvointiin vastaa jopa elämänkumppanin kuolemaa.

Maaliskuussa julkaistu tutkimus kertoo, että dieselautojen synnyttämät typpidioksidipäästöt vaikuttavat merkittävästi ihmisten tyytyväisyyteen ja hyvinvointiin.

Dieselautot ovat merkittävät typpidioksidipäästöjen lähde, ja viime vuosien tutkimuksissa on paljastunut, että niiden synnyttämät päästöt ovat luultua suurempia. Typen oksidit ovat ihmiselle merkittävä terveyshaitta.

Brittiläisen Yorkin yliopiston tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa mitattiin typpidioksiditasojen vaikutusta ihmisten tyytyväisyyteen elämäänsä. Tutkijat yhdistivät tutkimuksessa kyselytietoja ihmisten tyytyväisyydestä hallituksen keräämiin tietoihin ilmansaasteiden tasosta.

Vaikka muiden tekijöiden vaikutus siivottiin luvuista pois, tutkimus löysi ”merkittävän ja negatiivisen yhteyden” typpidioksiditasojen ja tyytyväisyyyden välillä.

Tutkijat muun muassa totesivat, että korkean typpidioksiditason vaikutus tyytyväisyyteen elämään oli suunnilleen puolet siitä, että ihminen joutuu työttämäksi ja suunnilleen samanlainen kuin se, jos ihminen menettää aviopuolisonsa joko avioeron tai kuoleman vuoksi.

”Ottaen huomioon että (typpidioksidi) vaikuttaa jossain määrin jokaiseen, tämä viittaa siihen, että saasteiden aiheuttamat hyvinvointivaikutukset yhteiskuntaan voivat olla merkittäviä”, tutkimus toteaa.

Monissa Euroopan suurissa kaupungeissa on alettu rajoittaa dieselautojen käyttöä niiden synnyttämien päästöjen vuoksi.