Kööpenhaminan yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa tutkittiin sydänkohtauksien ja tulehduskipulääkkeiden välistä yhteyttä. Tutkimusjakso oli kymmenen vuoden mittainen ja se käsitti kaikkiaan lähes 30 000 potilasta.

Tutkijat käyttivät hyväkseen Tanskan kansallista sydämenpysähdystietokantaa ja tanskalaisten apteekkien myöntämiä tulehduskipulääkereseptejä.

28 947 sydänkohtauspotilaasta kaikkiaan 3300 oli hoidettu tulehduskipulääkkeillä kuukautta sydänkohtausta edeltävänä ajanjaksona. Yleisimmin käytettyjä tulehduskipulääkkeitä olivat lääkkeet, joiden vaikuttava aine on ibuprofeeni ja rofekoksibi.

Tutkijoiden mukaan ibuprofeeni nosti sydänkohtauksen riskiä 31 prosentilla. Suurin riski oli diklofenaakkia käyttäneillä – se nostaa sydänkohtausriskiä peräti 51 prosentilla.

”Tulehduskipulääkkeiden reseptivapaa myyminen antaa kuvan, että ne ovat turvallisia. Tutkimuksemme toimii muistutuksena siitä, että ne eivät ole haitattomia. Tulehduskipulääkkeitä pitäisi käyttää varoen. Kenenkään ei pitäisi ottaa yli 1200 milligrammaa ibuprofeenia päivässä”, tutkimuksen johtaja professori Gunnar Gislason toteaa.

Tutkijoiden mukaan tulehduskipulääkkeiden käyttöä pitäisi rajoittaa etenkin potilailla, jotka kärsivät sydän- ja verisuonitaudeista.

Naprokseenin, selekobsibin ja rofekoksibin kohdalla tutkijat eivät löytäneet vastaavaa yhteyttä, mutta tulos saattaa johtua pienestä otannasta.

Gislasonin mukaan diklofenaakin käytölle ei ole mitään järjellistä syytä, sillä vastaavat vaikutukset on mahdollista saavuttaa turvallisemmilla vaihtoehdoilla.