Kuka tahansa mattoja koskaan tampannut tietää, että matot voivat olla melkoisia pölypesäkkeitä. Matot kätkevät sisäänsä likaa, allergeeneja ja mikrobeja, joten etenkin allergikkojen tulisi pitää huolta niiden säännöllisestä puhdistamisesta.

Matot vapauttavat hiukkasia myös huoneilmaan, kun niiden päällä liikutaan. Tuore suomalais-yhdysvaltalainen tutkimusryhmä on nyt selvittänyt, kuinka suurelle määrälle pölyä vauvat altistuvat matolla ryömiessään verrattuna matolla käveleviin aikuisiin.

Oikean ihmisvauvan sijaan tutkimuksissa käytettiin alumiiniofolioon käärittyä robottia, joka oli varustettu erilaisilla hiukkastunnistimilla. Tutkimuksessa käytettiin helsinkiläiskotitalouksien luovuttamia mattoja.

”Käytimme huippuluokan aerosoli-instrumentteja seurataksemme biologisten hiukkasten määrää vauvan ympärillä reaaliajassa”, selittää Brandon Poor Purduen yliopistosta.

Tutkijat huomasivat, että matoilla ryömivät vauvat altistuvat nelinkertaiselle määrälle pölyä verrattuna aikuisiin. Vauvan hengityselinten tasolla ilmassa leijuvien hiukkasten määrä voi olla jopa 20-kertainen verrattuna aikuisten tasoon.

”Vauvat todella luovat ympärilleen keskitetyn mikrobipilven ryömiessään”, Boor jatkaa.

Tutkijoiden mukaan havaintoja ei kannata kuitenkaan suhteettomasti säikähtää, sillä pieneliöitä ja allergeeneja sisältävien hiukkasten hengittäminen vauvana voi ehkäistä astman ja allergioiden kehittymistä myöhemmällä iällä.

”Tietyille bakteeri- ja sienilajeille altistuminen voi lisätä astman riskiä, mutta lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että jos vauva altistuu suurelle määrälle eri mikrobeja, astman kehittymisen todennäköisyys voi pienentyä. Tällainen altistuminen stimuloi ja haastaa immuunipuolustusta”, Boor toteaa.

Suomesta tutkimukseen osallistui Helsingin, Tampereen ja Oulun yliopistot, Työterveyslaitos sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tutkimus on julkaistu Environmental Science & Technology -tiedejulkaisussa. Aiheesta lisää Purduen yliopiston tiedotteessa.