Jos palaveri myöhästyy 10 minuuttia tai enemmän, se on todennäköisesti vähemmän tehokas kuin jos se olisi aloitettu ajallaan. Viivästyneet aloitukset saattavat myös olla pomojen vika. He nimittäin huomaavat uuden tutkimuksen mukaan muita vähemmän, kun palaveri alkoi myöhässä.

Asiasta on tehty tutkimus University of Nebraska Omahassa. Artikkeli tutkimuksesta on julkaistu tiedelehdessä Journal of Organizational Behaviour.

Aiheesta uutisoi New Scientist.

Tutkimuksen mukaan noin 40–50 prosenttia palavereista alkaa myöhässä. Tutkiakseen hitauden vaikutusta kokouksen kulkuun tutkimusryhmä laati kyselyn. Se esitettiin kokouksen jälkeen 252 vapaaehtoiselle. Tutkimukseen osallistuneet työskentelivät teollisuudessa, myynnissä, vähittäiskaupassa, mediassa, rakennus- ja tietotekniikka-aloilla.

Tulosten perusteella 49 prosenttia palavereista alkaa ajallaan. 37 prosenttia alkaa viisi minuttia myöhässä. Kymmenen minuttia myöhässä alkaa 14 prosenttia palavereista.

Julkisella sektorilla myöhässä alkoi 56 prosenttia ja yksityisellä puolella 48 kaikista palavereista.

Johtoasemassa olevat ilmoittivat vähemmän myöhästyneitä kokouksia kuin muut. Liki 57 prosenttia johtajista väitti viimeisimmän palaverin alkaneen ajallaan. Tutkijoiden mukaan tämä voi johtua siitä, että myöhästyminen johtuu pomosta, mutta hän ei huomaa sitä itse.

”Se saattaa olla itsesuojelua. He eivät välttämättä huomaa tai vähättelevät omaa myöhästymistään. Tämä voi johtua asenteesta: koska olen johtaja, muut eivät voi aloittaa ilman minua ja siksi en ole koskaan myöhässä kokouksistani”, arvioi Joseph Allen, tutkimusta johtanut teollisuus- ja organisaatiopsykologian apulaisprofessori.