Kaikkien aikojen ikonisimman dinosauruksen, Tyrannosaurus rexin ehdottomat tunnusmerkit ovat ilkeä purukalusto ja pikkuruiset kädet. Mutta vain harva tietää hirmuliskon olleen todellisuudessa pulleampi kuin elokuvissa.

Paleontologeista ja taiteilijoista koostuva tutkimusryhmä on käyttänyt viimeksi kuluneen vuoden luodakseen kaikkien aikojen tarkimman rekonstruktion muinaisesta hirmuliskosta.

Tässä seisoo työn lopputulos:

(RJ Palmer)

Päivitetty katsaus T. rexiin koostettiin kymmenien dinosauruksen fysiologiaa käsittelevien tutkimusten pohjalta.

Tanakkuuden lisäksi uudessa rekonstruktiossa silmiin pistää ensimmäisenä dinosauruksen sulattomuus. Se, oliko T. rexillä sulkia vai ei on viime vuosina ollut paleontologien keskuudessa melkoinen kiistakapula.

”Kuten missä tahansa muussa rekonstruktiossa, myös T. rexin kohdalla on yksityiskohtia, joista emme voi olla varmoja. Kilpailevat tulkinnat ovat aivan yhtä todennäköisiä”, projektia konsultoinut paleobiologi Scott Hartman toteaa projektin kotisivuilla.

”Voin kuitenkin rehellisesti sanoa tämän olleen tyhjentävin sukupuuttoon kuolleen eläimen entisöintiprojekti, jossa olen koskaan ollut mukana. Tiimi aloitti rekonstruktion työstämisen luurangosta ja sen jälkeen he käyttivät kuukausia lihaksiston suunnitteluun.”

”Projektiin käytetty aika ja työryhmän yksityiskohtiin kiinnittämä huomio on hämmästyttävää.”

Tyrannosaurus rexin fysiologiaan voit tutustua tarkemmin täällä. Aiheesta uutisoi Science Alert.

Useimmat työryhmän tekemistä uudistuksista menevät maallikoilta täysin ohi. Uudessa rekonstruktiossa esimerkiksi T. rexin hampaat jäävät piiloon dinosauruksen suun ollessa kiinni. (RJ Palmer)