Sony 4k tv

Televisiovalmistajien käsityksen mukaan 4k- eli ultra hd -tekniikasta tulee seuraava suuri ilmiö kodin viihdelaitteissa. Niinpä uusia uhd-televisoita julkaistaan jatkuvasti, vaikka 4k-sisältöä ei ole vielä tarjolla kuin nimeksi.

Monien asiantuntijoiden mielestä jonkinasteinen uhd-tekniikan läpimurto tullaan kokemaan jo vuonna 2014. Myös kameravalmistajat satsaavat 4k-tarkkuuteen niin ammattilais- kuin kuluttajatuotteissakin. Netflix ja Amazon uskovat nekin 4k-tekniikan voimaan ja lupaavat toimittaa 4k-videota myös Eurooppaan internetin suoratoistopalvelujen kautta selvästi aiemmin kuin perinteiset tv-yhtiöt.

Paljon on myös epäilijöitä, joiden mielestä 4k-intoilu on ennenaikaista. He huomauttavat sisällön puutteesta, keskeneräisistä standardeista ja riittämättömästä lähetysinfrastruktuurista.

On aivan totta, että ultrateräväpiirtoa varjostaa selkeyden puute monella rintamalla. Asiaa pyrkii korjaamaan muiden joukossa foorumi nimeltään FAME (Forum for Advanced Media in Europe). Sen puheenjohtajina toimivat Euroopan yleisradioliitto EBU sekä maksu-tv-toimijoiden yhteistyöjärjestö Euroopan Digital Interoperability Forum.

FAME on tuonut lähetysyhtiöt ja tv-valmistajat samaan pöytään luomaan suunnitelmia 4k-tv-julkaisuille. Tavoitteena on luoda ultra hd -tekniikasta yhtenäinen ketju, joka ulottuu tuotannosta ja jakelusta kodin televisoihin saakka. Näin halutaan välttää kuluttajaa sotkevia epäselvyyksiä, jotka varjostivat full hd -tekniikan tuloa.

Ultra hd -tekniikkaa arvioitaessa kannattaa pitää mielessä, kuinka paljon katsojien toiveet ovat muuttuneet teräväpiirtotekniikan tuloa seuranneen kymmenen vuoden aikana. Silloin full hd -tarjonta oli niukkaa jopa satelliittikanavilla, mutta nyt katsojat vaativat valinnanvaraa ja mahdollisuutta hallita käyttämäänsä mediaa.

Netflix

Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastings uskoo, että olemme nyt saavuttaneet käännekohdan, jossa tavallinen lineaarisen tv:n malli antaa periksi uuden, eri laitteista seurattavien sovellusten tieltä.

Yhdysvaltalaisen markkinatutkimusfirman Park Associatesin raportin mukaan 4k-televisioiden hinnat saavuttavat massamarkkinoille soveltuvan tason seuraavien 2-3 vuoden aikana, ja 10-12 vuoden kuluttua laitteita on 80 prosentissa Yhdysvaltain kotitalouksista.

”4K-tv:n käyttöönotto seuraa samaa kaavaa kuin hdtv:n, mutta vastaanottimien hinnat laskevat nopeammin”, selvitti yrityksen toimitusjohtaja Stuart Sikes. Jos arviot osuvat oikeaan, 4k-tv kasvaa jopa nopeammin kuin hdtv.

Canon C500

Myös kameravalmistajilla on keskeinen rooli ultra hd -tekniikan käyttöönotossa. ”Meidän tehtävämme Canonilla on edistää luovaa ilmaisua kaikissa sen ilmenemismuodoissa. Siksi valikoimissamme on jo kaksi 4k-kameraa sekä hiljattain julkaistu servomoottorilla varustettu 4k-elokuvaobjektiivi, joka vastaa lähetysyhtiöiden kehittyviin tarpeisiin”, kertoo Peter Yabsley Canon Europesta.

Viime viikolla Italiassa kokoontuneessa FAME-foorumissa todettiin, ettei nykyiseen full hd -kuvaan verrattuna nelinkertainen tarkkuus yksin riitä tuottamaan kiinnostavampaa katselukokemusta. Siksi uhd-tekniikassa on satsattava myös parempaan värintoistoon ja suurempiin kuvanopeuksiin. Ne taas edellyttävät nykyistä laajempaa taajuuskaistaa tv-lähetyksiä varten.