Kun sähköautoyhtiö Tesla julkisti aikoinaan suurelle yleisölle suunnatun Model 3 -mallinsa, yhtiö lupasi siitä olevan tulossa myyntiin myös 35 000 dollaria maksava ”karvalakkiversio”.

Toistaiseksi myyntiin tulleet versiot ovat olleet kuitenkin huomattavasti kalliimpia, ja karvalakki-Teslaa on jouduttu odottelemaan turhaan. Nyt investointipankki UBS on laskenut, että jos Tesla yrittäisi tuoda myyntiin tuon myyttisen 35 000 dollaria maksavan Model 3:n, se tekisi sillä niin paljon tappiota, että yhtiö voisi kaatua nopeasti.

The Wall Street Journal kirjoittaa, että UBS:n uuden laskelman mukaan Tesla tekee tällä hetkellä voittoa noin 3 000 dollaria jokaista myytyä Model 3:a kohti. Tällä hetkellä Model 3:n hinnat vaihtelevat varustelutasosta riippuen 49 000 ja 80 000 dollarin välillä. Mutta jos se toisi myyntiin vain 35 000 dollaria maksavan Model 3:n, yhtiö tekisi tappiota 6 000 dollaria jokaista myytyä autoa kohti.

Noin suuria tappioita jo nyt raskaasti tappiollinen Tesla ei pystyisi kauan kestämään.

Nykyisillä hinnoilla Tesla tekee UBS:n mukaan voittoa 3 420 dollaria autoa kohti hintahaarukan alapäässä. Model 3:n tuotanto on tällä hetkellä nopeassa kasvussa. Pääjohtaja Elon Musk onkin ennustanut, että yhtiö tekee autoillaan voittoa kuluvalla vuosineljänneksellä.

Yhtiön kannattavuutta kohentaa nimenomaan se, ettei sillä ole myynnissä 35 000 dollaria maksavaa versiota autosta, sanoo WSJ:n haastattelussa UBS:n analyysin kirjoittanut Colin Langan. Jos ja kun tuo karvalakkimalli tulee myyntiin, se alkaa taas heikentää Teslan kannattavuutta.

”Kolmas vuosineljännes on Teslan paras mahdollisuus (nousta voitolle) tämän hintadynamiikan ansiosta”, Langan sanoo. ”On kuitenkin hyvin selvää, että tämä ei ole mielestäni kestävällä pohjalla.”

Kesällä Tesla onnistui nostamaan Model 3:n tuotantoaan 5 000 kappaleeseen viikossa. Jos tuo taso saadaan pidettyä yllä, Tesla on nousemassa voitolle tällä vuosineljänneksellä, Musk on sanonut.

Elon Musk on myös luvannut, että 35 000 dollarin hintainen malli on tulossa myöhemmin tänä vuonna. Toukokuussa Musk sanoi Twitterissä, että yhtiön pitää saada kasvatettua tuotantoaan, ennen kuin halvan mallin myyminen on kannattavaa.

Musk sanoi tuolloin, että jos se toisi 35 000 dollarin mallin myyntiin nyt, yhtiö ”tekisi tappiota & kuolisi”. Vasta kolmesta kuuteen kuukautta sen jälkeen, kun viikkotuotanto on noussut yli 5 000 kappaleeseen, yhtiö voisi myydä 35000 dollarin mallia ja ”selvitä hengissä”.

Tesla ei kommentoi WSJ:lle UBS:n laskelmia. Avoin kysymys edelleen on, pystyykö Tesla todella tuomaan myyntiin Model 3:n 35 000 dollarin hinnalla niin, että se olisi yhtiölle vielä kannattavaa. Onnistuessaan se olisi melkoinen saavutus.