Heinäkuun 1. päivänä voimaan tuleva liikennepalvelulaki mahdollistaa sen, että kuka tahansa voi ryhtyä myymään kyytejä. Näin esimerkiksi omaa työmatkaa voisi jakaa ja ryhtyä myydä palveluna muille.

”Tämä on täysin mahdollista. On sitten oma asia, missä palvelua tarjoaa. Tekeekö sen jonkun tunnetun alustan kautta tai tekeekö itseään muuten paikkakunnalla tunnetuksi”, kommentoi osastopäällikkö Olli-Pekka Rantala Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

Tällainen kyytipalvelu tutkitaan kuitenkin edelleen taksipalveluksi. Sitä varten on oltava taksinkuljettajan ajolupa, jonka saamiseksi on suoritettava taksinkuljettajan koe hyväksytysti. Koulutukseen ei tarvitse enää osallistua.

Taksiliikennelupa tarvitaan, kun ajoneuvolla, jossa on kuljettajan lisäksi korkeintaan kahdeksan paikkaa, harjoitetaan ammattimaista henkilöiden kuljettamista. Taksikylttiä autoon ei tarvita.

Kyytipalvelua tarjoava tarvitsee siis kaksi lupaa: taksinkuljettajan ammattiajoluvan ja taksiliikenneluvan.

Taksiliikenneluvat myöntää ELY-keskus. Ne ovat määräaikaisia ja voimassa vuoteen 2028. Liikenneluvan hinta selviää kesäkuussa, kun eduskunta hyväksyy maksuasetuksen.

Taksinkuljettajan ammattiajolupa on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Se oikeuttaa taksiliikenteen harjoittamiseen koko manner-Suomessa.

Ajovarman palvelupisteet alkavat ottaa vastaan ammattiajolupahakemuksia maanantaista 2. heinäkuuta alkaen. Kokeen hinnaksi on esitetty 100 euroa. Sekin vahvistuu, kun maksuasetus vielä ennen juhannusta hyväksytään.

Kyytipalvelujen tarjoaminen ja niistä maksun ottaminen on luonnollisesti verotettavaa tuloa.

Ajoneuvo täytyy rekisteröidä ammattimaiseen liikenteeseen, mikä määrittää vakuutushintoja.

Juttua päivitetty 14. kesäkuuta 2018. Juttuun on selvennetty ja täydennetty lupavaatimuksia: kyytien tarjoamiseen tarvitaan kaksi eri lupaa. Lisätty myös tietoja lupien myöntäjistä ja voimassaoloajoista.