Paleontologit ovat oppineet dinosauruksista valtavasti uutta tietokonemallinnuksen ansiosta. Etenkin käsityksemme maailman kuuluisimmasta dinosauruksesta, Tyrannosaurus rexistä on muuttunut melkoisesti.

Lokakuussa kerroimme T. rexin olleen todennäköisesti aiemmin luultua pulleampi. Nyt Wisconsinin La Crossen yliopiston tutkijat esittävät, että hirmulisko oli myös yllättävän ketterä.

Jopa kuusi metriä korkeaksi ja yli kymmenen tonnin painoiseksi kasvanut dinosaurusten kuningas kääntyi saaliinsa perässä kuin ”hidastettu painajaismainen ballerina, jonka tasapaino oli kuin taitoluistelijalla”, Live Science runoilee.

Tutkijoiden mukaan Tyrannosaurukset olivat taitavia pyörähtelijöitä ja muihin teropodeihin verrattuna huomattavasti ketterämpiä.

”Täysikasvuinen kymmenen tonnin T. Rex pystyi kääntymään kuin hidastettu taitoluistelija helvetistä”, tutkimuksen toinen pääkirjoittaja Eric Snively kertoo Live Sciencelle.

Tietokonemalli Tyrannosauruksien sukuun kuuluvasta Gorgosauruksesta. (Andre Rowe; Eric Snively)

”Nuoret Tyrannosaurukset olivat vielä paljon pelottavampia. Ne pystyivät hyökkäämään nuorten ja vaarallistenkin eläinten kimppuun, joita muut lihansyöjät eivät olisi edes vaivautuneet saalistamaan.”

Tyrannosaurusten ketteryyden salaisuus piilee niiden anatomiassa. Tyrannosaurukset olivat kuonosta häntään muita teropodeja lyhyempiä. Lisäksi niiden lonkkaluiden ylimmät osat eli suoliluut olivat tavallista suuremmat, mikä mahdollisti lihasten paremman kiinnittymisen luuhun.

”Tämä yhdistelmä pienensi Tyrannosauruksiin kohdistuvaa inertiamomenttia ja mahdollisti jalkalihasten suuremman voimantuoton käännöksissä”, Snively selittää.

Tutkijoiden kehittämän ”kääntymiskiihtyvyysindeksin” perusteella Tyrannosaurukset pystyivät kääntymään jopa puolet itseään pienempiä teropodeja nopeammin.

”Ne eivät siis olleet kultamitalisteja vain banaaninkokoisten hampaidensa ja musertavan purentavoimansa ansiosta.”

Tutkijoiden mukaan havainnot ovat keskeisiä Tyrannosauruksien metsästystaktiikoiden ymmärtämisessä.

Snively kollegoineen esitteli havaintojaan Society of Vertebrate Paleontologyn kokouksessa. Tutkimusta ei ole vielä julkaistu vertaisarviodussa julkaisussa. Lisää aiheesta Live Sciencen sivuilla.