”Liikenneinfrastruktuurin kehittäminen on tärkeää meille kaikille. Yli kahdelta miljardilta Uber-matkalta kerätyt tiedot auttavat kaupunkien suunnittelussa joka puolella maailmaa”, kerrotaan vasta avatun Uber Movement -sivuston etusivulla.

Uber Movement on avoin tietokanta, johon on koottu dataa miljardeista vuodesta 2016 alkaen ajetuista Uber-matkoista. Alkuun palvelu on rajattu vain yritysten ja kaupunkien käyttöön ja se koostuu vain kourallisesta suurkaupunkeja. Helmikuun puolessavälissä tietokanta vapautetaan laajalle yleisölle ja siihen mennessä palvelun kerrotaan kattavan jo kymmeniä kaupunkeja.

Valmistuessaan Movement tarjoaa liikennetietoja kaikista maailman kolkista, joista anonyymin datan kerääminen on mahdollista.

Google-karttojen tavoin palvelussa voi tutkia esimerkiksi matka-aikojen pituutta eri vuorokaudenaikoina. Kaupunkisuunnittelijoille kenties keskeisin tieto, eli se mistä matkustajat aloittavat ja minne he päättävät matkansa, ei tietokannasta kuitenkaan selviä. Sen Uber pitänee jatkossakin omana tietonaan.

”Kaupungeilla ei ole yleensä keinoja kerätä tällaista dataa liikenteestään. Movementin avulla päättäjät voivat saada esimerkiksi tietoa helposti ruuhkautuvista paikoista, mutta en usko että palvelu mullistaa kaupunkisuunnitelua”, Kevin Heaslip Virginia Techin liikennesuunnitteluosasolta kertoi Wired-lehdelle.