Marsissa on riehunut tänä kesänä massiivinen hiekkamyrsky, joka on levinnyt kaikkialle planeetalle ja uhannut jopa planeetalla olevan Opportunity-mönkijän toimintaa.

Marsia kiertävä Reconnaissance Orbiter havaitsi Opportunitya uhkaavan myrskyn kesäkuun alussa. Muutamassa päivässä myrsky oli nostattanut planeetan ohueen kaasukehään valtavan määrän hiekkaa ja pölyä, joka esti auringonvalon tunkeutumisen planeetan pinnalle. Myrskyalueen kerrottiin kasvaneen nopeasti Pohjois-Amerikan kokoiseksi.

Nyt avaruusjärjestö Nasa on julkistanut upean kuvaparin, josta näkyy Mars ennen ja jälkeen hiekkamyskyä.

Vasemmanpuolinen kuva on otettu Reconnaissance Orbiterin kyydistä Mars Color Imager -kameralla. Siinä näkyy selvästi planeetan pinnan piirteitä ja muotoja.

Oikeanpuolinen kuva on otettu heinäkuusta samalta alueelta. Suurin osa planeetasta on kuitenkin kokonaan pölypilven peitossa.

Aurinkopaneeleista käyttövoimansa saava Opportunity asetettiin kesäkuussa virransäästötilaan, jotta sen virta riittäisi pitämään mönkijän akkuja lämmittävät lämmittimet toiminnassa 29 pakkasasteen lämpötilassa.

Opportunityn tutkimuspari Spirit taipui vastaavan myskyn kohdattuaan vuonna 2010. Sen tuhon aiheutti juurikin kylmyys, joka on myös Opportunityn suurin uhka.