Yhdysvaltalainen yhtiö Three Square Market joutui taannoin keskelle pienoista julkisuusmyrskyä, kun paljastui, että se aikoo tarjota työntekijöilleen mahdollisuutta upotuttaa itseensä mikrosiruja. Mikrosirujen tarkoitus oli korvata vanhanaikaiset kulunseurantalaitteet kuten kulkukortit.

Tämä tuskin jää viimeiseksi kerraksi, kun työntekijöitä ja ihmisiä yleisemmin ”sirutetaan”, uskovat USA Today -lehden haastattelemat asiantuntijat.

”Se tulee tapahtumaan kaikille”, sanoo lehdessä University of Wisconsin-Milwaukeen sosiologian apulaisprofessori Noelle Chesley.

”Ei tänä vuonna, eikä vuonna 2018. Ei ehkä minun sukupolvelleni, mutta varmasti lapsilleni”, 49-vuotias Chesley jatkaa.

Loup Ventures -yhtiön sijoittaja analyytikko Gene Munster sanoo lehdessä, että ihmisiin upotetut sirut ovat yleisiä 50 vuoden päässä.

”10 vuoden päästä Facebook, Google, Apple ja Tesla eivät vielä siruta työntekijöitään”, Munster sanoo. Sitä tulee tapahtumaan joissakin yhtiöissä, mutta ei suurissa yhtiöissä, hän uskoo.

Siruttamiseksi tulemisessa on vielä liian suuri kielteinen leima, mutta vuoteen 2067 mennessä tuo leima on kadonnut, Munster ennustaa.

Three Square Marketin siru toimii toistaiseksi vain kulkukorttina ja kulunvalvontalaitteena, ja sillä voi maksaa välipala-automaatilla. Yhtiö sai tempauksellaan mainosta tuotteelleen eli yrityksille myymilleen automaattikioskeilleen. Pitkän aikavälin visio on, että työntekijät voisivat maksaa kioskista ostamiaan tuotteita sisällään olevan sirun avulla sen sijaan, että heidän pitäisi käyttää kännykkää tai luottokorttia.

Siruttamisen edut eivät tietenkään lopu tähän. Tulevaisuudessa ihmiset voisivat hyödyntää sisällään olevia siruja esimerkiksi tunnistautumiseen pankeissa ja lentokentillä, ovien avaamiseen, autojen käynnistämiseen ja kotien automaatiojärjestelmien käyttämiseen.

Teknologia on muutenkin ollut jo pitkään käytössä lemmikkieläimissä, joihin on ollut mahdollistaa upottaa siru, joka pitää sisällään omistajansa yhteystiedot.

Sirukokeiluja on tehty muuallakin. Esimerkiksi ruotsalainen junayhtiö SJ tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta korvata matkakortit sirulla. Ruotsalainen startup-yhtiö Epicenter on tarjonnut työntekijöilleen samaa mahdollisuutta.

Upotettavia mikrosiruja myyvän Dangerous Things -yhtiön perustaja Amal Graafstra sanoo USA Todayssä, että sirut alkavat olla yhtä hyväksyttyjä kuin tatuoinnit ja lävistykset. Siruista tulee osa ihmistä samalla tavalla kuin kännykät ovat jo nyt.

Apulaisprofessori Noelle Chesley sanoo uskovansa siirtymäajan olevan pitkä, koska vanhemmat ihmiset eivät välttämättä suhtaudu siruttamiseen kovin myönteisesti.

Toisaalta Chesley sanoo, että ajatukseen pitää vain totutella. Hän muistuttaa, että kymmenen vuotta sitten ei ollut vielä kovin yleistä lukea työsähköposteja viikonloppuisin. Nyt se on tavallista, ”pidimme siitä tai ei”.