Yhdysvaltain Kuuban suurlähetystön työntekijät alkoivat raportoida loppuvuodesta 2016 ”kuulleensa kummallisia ääniä, jotka saivat aikaan kuulovaurioita sekä aivotärähdykseen yhdistettyjä oireita.

Tekniikan Maailma on seurannut tutkinnan etenemistä ilmiön tiimoilta. Suurlähetystön tiloista sekä diplomaattien kodeista on etsitty merkkejä ”akustisesta aseesta”, joka olisi voinut aiheuttaa fyysiset oireet.

Maaliskuussa uutisoimme mysteerin todennäköisesti ratkenneen. Michiganin yliopiston tutkijoiden mukaan oireet johtuivat asioiden internetiin yhdistettyjen laitteiden kummallisesta käyttäytymisestä.

Nyt kansainväliset mediat uutisoivat, että myös USA:n Kiinan suurlähetystön työntekijät ovat altistuneet vastaaville ”akustisille hyökkäyksille”.

Kantonin kaupungissa sijaitsevan suurlähetystön diplomaatit raportoivat ”lattiaan kopisevilta marmorikuulilta” kuulostavien äänien aiheuttaneen ”sietämättömiä päänsärkyjä ja unettomuutta”.

Ilmiö on johtanut joidenkin äänille altistuneiden diplomaattien evakuoimiseen takaisin kotimaahansa. Tämän hetkisen tiedon mukaan kyse on yksittäistapauksista.

Yksi evakuoiduista diplomaateista on Mark Lenzi, joka kertoo altistuneensa äänelle ensimmäisen kerran jo huhtikuussa vuosi sitten.

New York Times kertoi eilen, että Yhdysvallat on lähettänyt Kiinaan asiantuntijaryhmän ilmiötä tutkimaan. Tälläkään kertaa äänille ei ole löydetty luonnollista lähdettä tai selitystä.

”Akustisen aseen” todennäköisyys on Kuuban suurlähetystöä koskevassa tutkinnassa laajalti jo sivuutettu. Asiantuntijoiden mukaan tällaisia oireita aiheuttavaa akustista asetta ei yksiselitteisesti ole olemassa, eikä todistusaineistoa tällaisen aseen käytöstä ole mittavissakaan tutkinnoissa löydetty.

Kuuban tapauksen kohdalla ilmiö johti kaikkien yhdysvaltalaisdiplomaattien evakuoimiseen pois maasta. Yhdysvallat myös karkotti Kuuban USA:n lähetystön diplomaatit maastaan, viilentäen jälleen presidentti Barack Obaman kaudella lämmenneitä suhteita.

Myös Kiinan ja Yhdysvaltain välinen poliittinen suhde on tulenarka. Valtiot ovat jo kauppasodan kynnyksellä, eikä ”hyökkäys” Yhdysvaltain diplomaatteja kohtaan ainakaan paranna maiden suhteita.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi kommentoi tapausta toukokuussa toivoen, ettei ilmiötä ”suurenneltaisi ja tehtäisi monimutkaisemmaksi mitä se on”, The Guardian kertoo.