Yhdysvaltain maavoimat on kartoittanut Venäjän armeijan taistelutaktiikoita uudessa raportissaan ”Venäjän uuden sukupolven sodankäynnin taistelukirja”.

Venäläiset tarkka-ampujat jakautuvat taistelussa tyypillisesti kolmeen riviin, joista viimeinen – jopa kahden kilometrin päässä taistelusta – sijaitseva rivi on kaikkein pelottavin. Viimeiseen riviin on nimittäin sijoitettu kaikkein taitavimmat tarkka-ampujat, jotka pystyvät vaikuttamaan taisteluun jo vuodesta 1963 asti käytössä olleilla SVD- eli Dragunov-kivääreillä.

Venäjän armeijan vuonna 2011 käyttöönottaman pulttilukkoisen Orsis T-5000 -taistelukiväärin myötä tämä ”kuolemanrivi” on entistäkin tappavampi. Aiheesta kertoo Popular Mechanics.

Siinä missä Dragunovin tarkka kantama on (kiväärin muuhun laatuun verrattuna heikon optiikan vuoksi) vain 800 metriä, on T-5000 tappavan tarkka vielä 2 000 metrin etäisyydellä.

Suomalaista .338 Lapua Magnum -patruunaa käyttävä kivääri on tästä syystä noussut ampujien suosikiksi myös tarkka-ammuntakilpailuissa.

ORSIS T-5000

Venäjän erikoisjoukoissa palvelleen aseasiantuntija Marco Vorobievin mukaan ”T-5000 pärjää vertailussa minkä tahansa mittatilaustyönä tehdyn tarkkuuskiväärin kanssa. Se on hyvin suunniteltu ja valmistettu.”

Yhdysvaltain maavoimien raportissa todetaan niin ikään, että venäläiset tarkka-ampujat ovat nyt huomattavasti tappavampia, mitä viimeisen viidentoista vuoden aikana on totuttu näkemään. Niitä ei voi pysäyttää perinteisillä taktiikoilla.

”Jos kohtaat venäläisen tarkka-ampujan, ratkaisu on yksinkertainen: juokse”, raportissa todetaan.

Perääntymistaktiikan haittapuolena on se, että hyvässä asemassa oleva tarkka-ampuja onnistuu pudottamaan vähintään kaksi taistelijaa. Yhdysvaltain maavoimien on kehitettävä uusia keinoja neutraloida T-5000 -tarkkuuskiväärien luoma uhka, raportissa todetaan.

Popular Mechanics huomauttaa, että T-5000 on vain alkusoittoa. Venäläinen Lobaev Arms tiedotti lokakuussa osuneensa metrin kokoiseen maalitauluun 4 210 metrin päästä Lobaev SVLK-14 Sumrak -tarkkuuskiväärillä. Maailmanennätysosumassa luodin matka maaliinsa kesti kolmetoista sekuntia. Sumrakin tehokkaaksi kantamaksi ilmoitetaan valmistajan sivuilla 2 500 metriä.

Lobaev SVLK-14 Sumrak