Yhdysvaltojen viranomaiset tiedottivat perjantaina testaavansa Ground-based Midcourse Defense (maalle sijoitettu reittivaiheen ohjuspuolustus, GMD)-ohjustorjuntajärjestelmänsä tehokkuutta mannertenvälisten ballististen ohjusten torjumisessa.

Järjestelmää on testattu aiemmin muun tyyppisten ohjusten, muttei koskaan mannertenvälisten ohjusten torjumisessa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvallat tiedotti kokeesta vain päiviä sen jälkeen, kun maan asevoimien tiedusteluorganisaatio linjasi Pohjois-Korean olevan väistämättömällä polulla Yhdysvaltoihin asti yltävän ydinaseen kehittämiseksi.

Maan hallituksen mukaan kokeet on kuitenkin suunniteltu jo hyvän aikaa sitten, eikä kyseessä ole reaktio mihinkään yksittäiseen viimeaikaiseen tapahtumaan.

GMD-ohjustorjuntajärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 1999 alkaen. 18 vuoden aikana järjestelmää on testattu seitsemäntoista kertaa, joista yhdeksässä ohjus on onnistuttu pysäyttämään onnistuneesti. Viimeksi järjestelmää on testattu vuonna 2014.

Järjestelmä perustuu Vanderbergin lentotukikohdasta Kaliforniasta avaruuteen laukaistavaan rakettiin, joka kantaa mukanaan toista puolentoista metrin pituista, sisäisellä ohjausjärjestelmällä varustettua rakettia.

Ydinkärjen kanssa törmäävän itseohjautuvan raketin virallinen nimi on exoatmospheric kill vehicle. Se törmää ohjukseen 140 kilometrin korkeudessa. Kuva prototyypistä vuodelta 2001.

Tämän raketin on määrä ohjautua Yhdysvaltoja uhkaavan raketin lentoradalle ja räjäyttää se osuman vaikutuksesta turvallisesti Tyynenmeren yläpuolella. Mannertenvälinen ohjus ammutaan testissä Marshallinsaariin kuuluvalta Kwajaleinin atollilta Tyyneltämereltä.

Kuten kokeiden onnistumisprosentti kertoo, tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo. Viime vuonna Union of Concerned Scientists -järjestö linjasi, että järjestelmä ei 40 miljardin dollarin hintalapustaan ja yli vuosikymmenen kehityksestään huolimatta kykene suojelemaan Yhdysvaltain kansalaisia.

Toisaalta 50/50-onnistumistodennäköisyys on tyhjää parempi.

”Jos ammumme tuumankin ohi, se on sama kuin ampuisimme ohi mailin”, asiantuntijat ovat kertoneet Foxtrot Alpha -sivustolle.