Yhdysvaltain armeija on ottanut askeleen eteenpäin futurististen ja hyvin tuhoisien raidetykkien tuomisessa taistelukentille, kertovat National Defense ja Popular Mechanics.

National Defensen mukaan Pentagon on solminut sopimuksen merivoimien raidetykkijärjestelmää kehittäneen General Atomics -yhtiön kanssa.

Sopimuksen tarkoitus on tutkia raidetykin tuomista maavoimien käyttöön ja kehittää prototyyppejä sitä tarkoitusta varten.

Raidetykit ovat pitkään kehitteillä ollut aseteknologia. Raidetykki muuttaa sähköenergiaa kineettiseksi energiaksi, kun tavallisissa aineissa kineettiseksi energiaksi muutetaan kemiallista energiaa. Raidetykki käyttää magneettikenttää saadakseen ammuksen liikkeelle.

Ammukset voivat kulkea jopa kuusinkertaista äänen nopeutta, eli yli 7 000 kilometriä tunnissa.

Pentagon on käyttänyt aseen kehittämiseen jo 500 miljoonaa dollaria vuoden 2005 jälkeen. Taannoin on kuitenkin uutisoitu, että aseteknologiaa testivaiheesta taisteluvalmiuteen siirtävä Strategic Capabilities Office (SCO) ei ole kuitenkaan osoittanut suurta mielenkiintoa raidetykin kehittämiseen verrattuna muihin kehitettäviin aseihin.

Popular Mechanicsin mukaan Yhdysvaltain armeija on visioinut raidetykeille kahdenlaista käyttöä.

Ensimmäinen käyttötarkoitus on ammusten laukaisu hyvin kauas vihollislinjojen taakse. Raidetykillä voidaan ampua ammuksia kauemmas kuin esimerkiksi M777- ja M109 Paladin -haupitseilla.

Toinen potentiaalinen käyttötarkoitus on hieman korkealentoisempi. Armeijan visioiden mukaan raidetykkiä voitaisiin käyttää taistelukentillä panssarivaunun aseena.

”Panssarivaunuun asennettu raidetykki todennäköisesti dominoisi tulevaisuuden maataistelukenttää tunkeutuen paksuimpien vihollispanssareiden läpi pitkien etäisyyksien päästä”, Popular Mechanics kirjoittaa.

Ihan lähikuukausina tai -vuosina tähän ei vielä päästä. Raidetykkien koon pitää pienentyä nykyisestä vielä lisää, ennen kuin niitä voitaisiin sovittaa käytettäväksi panssarivaunuissa. Lisäksi niiden pitäisi kestää nykyistä kovempaa höykytystä.

Tällä hetkellä raidetykeillä pystyy ampumaan kerralla vain muutamia ammuksia, mutta armeija haluaisi yhden ”lippaan” pitävän sisällään jopa tuhat ammusta, lähteet kertovat.

Yhdysvaltojen lisäksi myös ainakin Kiina on kinnostunut raidetykkiteknologian kehittämisestä.

Alkuvuonna uutisoitiin, että Kiinassa on kuvattu laivan kyydissä ase, joka ainakin näyttää raidetykiltä.

Vuosi sitten tammikuussa kerrottiin, että joukko venäläisiä tiedemiehiä on onnistuneesti testannut ensimmäistä kertaa raidetykkiä, jonka ammus pystyy käytännössä läpäisemään lähes minkä tahansa panssarin.