”Kaikki parhaat asiat ovat syntyneet jonkun autotallissa”, coloradolainen Martin Grier toteaa.

Grier on kehittänyt omassa autotallissaan ”avaruusaikakauden rynnäkkökiväärin”, josta Yhdysvaltain maavoimat on nyt hyvin kiinnostunut.

Aiheesta uutisoivan The Gazettelehden mukaan vallankumouksellisesta rynnäkkökivääristä povataan korvaajaa yli puoli vuosisataa maavoimien jalkaväen käytössä olleelle M-16-rynnäkkökiväärille.

Grierin kehittämä ”nauha-ase” (engl. ribbon gun) poikkeaa kaikista muista tuliaseista siten, että sillä voi ampua neljä laukausta samaan aikaan. Aseen piipun tilalla on teräspalkki, jonka sisään on porattu neljä halkaisijaltaan 6 millimetrin reikää.

Mekaanisen laukaisujärjestelmän sijaan aseessa on sähkömagneettinen järjestelmä, joka saa virtansa akusta. Tämän yhdistelmän kerrotaan mahdollistavan teoreettisen 250 laukauksen sekuntinopeuden.

Grier kertoo, että kaikki neljä piippua voi tyhjentää yhdellä liipaisimenvedolla asettamalla vaihtimen ”power shot”-asentoon. Asetusta on tarkoitus käyttää lähitaistelussa haulikon korvikkeena. Normaalisti ase toimii tavallisen kiväärin tavoin.

”Monipiippuinen tuliase, jossa piiput on porattu yhteen lohkoon, voi tuoda useita etuja monipiippuisten aseiden suunnitteluun. Se vähentää kokoa, painoa ja aseen monimutkaisuutta”, Grier kirjoitti patenttihakemuksessaan 2016.

Aseessa käytetään erikoisvalmisteisia hylsyttömiä ampumatarvikkeita. Esiladattuna tehtaalta tulevat ampumatarvikkeet ovat aseen piippujen kanssa linjaan asettuvia laatikoita. Tyhjäksi ammuttu laatikko lentää aseesta ulos ja seuraava asettuu paikalleen.

Mekanismin kerrotaan vähentävän patruunapesän ja piipun kuumenemista, sillä laatikot itsessään varastoivat suuren osan aseen laukaisemisessa syntyvästä kuumuudesta. Grierin mukaan syöttömekanismi vähentää myös aseen jumittumisen riskiä ja taistelijan työtä, kun lipastaminen on tehty jo valmiiksi.

Yksittäisen ampumatarvikelaatikon painoa ei ole kerrottu.

Grier kertoo käyttäneensä aseen prototyypin kehittämiseen noin puoli miljoonaa dollaria. Nyt Yhdysvaltain maavoimat on tilannut hänen perustamaltaan Forward Defense Munitionsilta maavoimien vaatimukset täyttävän prototyypin.

Aseen tuominen taistelukentälle tulee kuitenkin kestämään vuosia – mikäli innovaatio todella osoittautuu käyttökelpoiseksi. Edellisen kerran kun maavoimat testasi korvaajakandidaattia M-16:sta, projektiin käytettiin aikaa kuusi vuotta ennen kuin testiohjelma lopetettiin 2008, The Gazette muistuttaa.

Alla olevilla videoilla esitellään toimintaperiaatteeltaan samanlaista aseen viisipiippuista versiota: